Graffititurné Sörmlands streetdansare glider åt sidan och lämnar plats åt två konstnärsproffs på stoppet i Thuleparken på lördag.
– Det blev en rolig tvist, säger Gnesta kommuns kultursamordnare Carina Nilsson.
Eftersom graffitin är en av hiphopens fyra element (rapp, DJ:ing och breakdance ingår också) bestämde sig arrangörerna för att komplettera årets turné med streetdance. Dansgruppen Deca har därför varit med på varje stopp – fram tills nu.
Eftersom gruppen inte kunde medverka under helgen har graffitin fått en ännu centralare roll med två konstnärer i stället för en på slutstoppet.
Landstinget Sörmlands kultursamordnare Ulla Allmér ser med spänning på det annorlunda konceptet:
– Det ska bli roligt att se konstnärerna Vickan och Ikaroz bredvid varandra. Det känns roligt att avsluta turnén med både en kvinnlig och manlig graffitikonstnär. Vi har verkligen sett att besökarna skissat, prövat på och varit med på workshopen under turnén. De har varit intresserade av helheten och graffin som konst. Några har varit med på flera av turnéstoppen, säger hon.
Carina Nilsson tycker det är viktigt att graffitin kommer upp till ytan som konstform.
– Det är mycket hysch hysch, men graffiti och klotter är inte samma sak, poängterar hon.
– Professionella graffitikonstnärer anlitas i Sverige och över hela världen för att måla muralmålningar som förutsätter att konstnären har en mycket specifik kompetens och kunskap, kommenterar Ulla Allmér som ifrågasätter graffitins låga status jämfört med andra konstformer i olika sammanhang.
Även om Graffititurnén Sörmland framförallt är riktat mot ungdomar, hoppas Carina Nilsson att äldre Gnestabor kommer att delta.
Förra året gjorde turnén tre stopp. I år hakade åtta kommuner på och Landstinget Sörmland hoppas att eventet fortsätter att expandera och att alla kommuner vill hänga med nästa år.
I de större orterna har det hittills kommit fler besökare än i de mindre städerna där deltagarna ofta haft större möjligheter att skissa och måla med proffsen, enligt Ulla Allmér.
Hur många som kommer på lördag återstår att se.
– Många unga hänger i Thuleparken så det är en bra och central plats. Men eftersom det är gratis och öppet för alla så är det svårt att veta hur många som kommer, säger Carina Nilsson.