Två nya förskolor med naturprofil

På naturförskolan är barnen ute hela dagarna i ur och skur. Nu startar Nyköpings kommun två nya förskolor med naturprofil på Arnö och i Bergshammar.Örstigs gård på Arnö har stått tom sedan slutet av 1990-talet.

Övrigt2006-02-03 09:10
Men till hösten fylls sannolikt det välbehållna boningshuset av 20-talet glada förskolebarn i kommunens första satsning på förskolor med naturprofil.
Örstig skulle lämpa sig utmärkt för en sådan här förskola, säger Urban Sjödahl, chef för Nicolai skolområde.

I Bergshammar har skolchefen Ann-Christin Karlsson kastat blickarna mot Bygdegården som ligger bara några stenkast från skolan.
Det är vår önskan att vi ska få till ett samarbete så att vi kan använda de lokalerna under dagtid, säger Ann-Christin Karlsson.
De närmaste åren kommer antalet förskolebarn att öka med 250. Det ställer höga krav på kommunen som bygger om, bygger till och smäller upp nya paviljonger.
Naturförskolorna är något helt nytt inom den kommunala verksamheten. Ann-Christin Karlsson räknar med att det blir rusning efter förskoleplatserna.
Det är jättespännande med utomhuspedagogiken, vi har verkligen ett behov av den, säger hon.

Exakt hur intagningen, eller urvalet, ska ske vet varken Ann-Christin Karlsson eller Urban Sjödahl.
Till Örstig kommer barn från Nicolai skolområde att placeras, säger Urban Sjödahl.
Avståndet till villorna och lägenheterna på Arnö är ungefär tre kilometer. Det finns ingen busslinje, men det är inget problem, tror Urban Sjödahl.
De som lämnar sina barn på den kooperativa naturförskolan vid Söra gör det med glädje, säger han.
En sak är klar, inga barn kommer att placeras på en naturförskola mot sin vilja.
Föräldrarna måste verkligen vilja ha sina barn där, säger Ann-Christin Karlsson.

Förebilden till de två kommunala naturförskolorna heter I Ur och Skur som är Friluftsfrämjandets varumärke. I Nyköping finns sedan 2001 en kooperativ Ur och Skur-förskola vid Söra.
Jättekul att kommunen satsar på en naturförskola. Vi har en lång kö av barn som har stått i tvåtre år och väntat på plats, säger Sofie Hagberg på Söra.
Idén är enkel, det finns ingen bättre lekplats än naturen. Pedagogiken bygger på att barnen skall få hjälp i sin egen utveckling av sådant som finns i naturen. De får lära sig att balansera, krypa, hoppa, klättra på trädstammar och stenar.
Vi äter ute och vi sover ute, men vi går in om barnen har behov av det. Och är det skräckväder så är vi inne, berättar Sofie Hagberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om