Stora delar av exportindustrin står just nu och stampar. Alla som i höst åkt tåg mellan Nyköping och Stockholm har sett krisen med egna ögon. I takt med att Scania säljer allt färre lastbilar har parkeringsplatsen vid Södertälje Syd fyllts.
Vad som i vanliga fall symboliserar en svensk framgångshistoria, påminner i dag mest om en minneslund för den tynande fordonsindustrin. I ett land där industrin fortfarande utgör ryggraden i ekonomin sätter den tappade exporten djupa spår. Under tredje kvartalet föll Sveriges BNP med drygt fem procent. I vardagen innebär BNP-fallet större klasser i skolan, sämre mat inom sjukvården.
Kollektivvänsterns och gröna vågens argument om att tillväxt inte är nödvändigt för att upprätthålla välfärd har aldrig varit ihåligare än 2009.
Svenskt Näringsliv agerar självklart i egen sak när man påpekar magnituden av industrins kris. Nästa år knackar en tuff avtalsrörelse på deras port. För att vinna förtroende i opinionen måste arbetsgivarorganisationen visa hur flera av landets företag slåss för att över huvud taget överleva fram tills att konjunkturen vänder.
Finansdepartementet delar inte arbetsgivarnas krishantering. För regeringen och finansminister Anders Borg (M) väntar inte en tuff avtalsrörelse. I Finansdepartementet vässar man kalkylerna inför valrörelsen. Allianspartierna måste signalera framtidstro och optimism för att vinna förtroende hos väljarna.
Finansministern meddelade i går att han inför 2010 ser en BNP-tillväxt på två procent. Nyheten är naturligtvis bättre än om BNP skulle fortsätta att falla. Men Anders Borg tjänar inga gratispoäng på att påpeka från vilka nivåer BNP ökar. Prognosen innebär tyvärr inte att ekonomin är i närheten av nivåerna innan krisen. Varken i tillväxt- eller arbetslöshetssiffror.
Borgerligheten kan alltså se fram emot en intern boxningsmatch. Svenskt Näringsliv i ena ringhörnan, Finansdepartement i andra.
Själv vill man bara gå och gömma sig.
Två sanningar om en och samma kris
Vem hela världen kan man lita på? Beroende på vem man frågar ser tillståndet för den svenska ekonomin radikalt annorlunda ut. Inte ens inom borgerligheten verkar man vara överens. När jag tidigare i veckan träffade Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren målade han en mörk bild av Sveriges ekonomi. Inte förrän i slutet av nästa mandatperiod trodde han att industrin hämtat sig från lågkonjunkturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!