Tvång för föräldrar skapar nya problem
Det är dags för föräldrarna att dela lika på föräldraledigheten, anser jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström. Javisst, delat ansvar för barnen är otvivelaktigt nyckeln till jämställdhet.
1994 fick vi en så kallad pappamånad, ifjol blev det två. Ändå är det många män som inte tar ut någon del av föräldraförsäkringen. Av det totala antalet föräldradagar tas bara 12 procent ut av män. Det går med andra ord förskräckligt långsamt. Ekonomin är sannolikt en stor anledning till att papporna fortsätter att jobba medan mammorna, som ofta tjänar mindre, stannar hemma. Familjelivet är trots allt inte bara barnuppfostran, utan också att skapa den bästa familjeekonomin. En höjning av taket i föräldraförsäkringen, och därmed den högsta möjliga ersättningen, är på gång. Men det är ändå inte troligt att det förändrar bilden särskilt mycket. En stor hämmande faktor är nämligen att en del män inte vill. Frågan är, ska de tvingas?
Ur ett strikt jämställdhetsperspektiv är det rätt att individualisera föräldraförsäkringen. Men det är inte alltid som tvång är rätt väg att gå. Bortsett från att staten inte i onödan bör blanda sig i familjelivet kan det få oönskade konsekvenser. Vad händer med en ensamstående förälder? Ska hon klara sig på halva föräldraförsäkringen? Om inte, kan man misstänka att tvånget att dela på föräldradagarna kan leda till ofrivilliga separationer. Men den allra viktigaste invändningen mot en lagstiftning är att jämställdheten ännu inte har genomsyrat hela samhället, alla män och kvinnor.
Ett exempel på hur fel det kan bli när samhällets goda ambitioner kraschar med verkligheten, är lagen om delad vårdnad. Syftet med lagen har varit att involvera männen. Men man förutsåg inte att det finns män som missbrukar den. När en misshandlad kvinna förlorar vårdnaden om barnen för att hon saboterar umgängesrätten har något gått snett. Då ser man inte till barnets bästa. Samhället har helt enkelt inte uppmärksammat att det uppstår nya problem. Det är nämligen så illa att alla kvinnor och män inte vill ha jämställdhet.
Två pappamånader kan naturligtvis bli tre. Men i grunden är det attityderna som måste förändras hos den enskilde, bland arbetsgivare och fackföreningar. Det bästa föräldrar kan ge sitt barn inför vuxenlivet, är en god relation till både mamma och pappa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!