Tyst och kraftfullt – vind i seglen ger en oslagbar frihetskänsla

Att aldrig ha seglat när man jobbar som reporter i en kustkommun känns nästan som tjänstefel. Och första turen bjöd på extra allt: nyckfulla vindar, dramatik och en mäktig känsla av kraft och frihet.

Foto:

Övrigt2018-06-28 09:00

– Det här ska nog gå bra, säger Oscar Fällman hoppfullt och aningen tröstande när vi kliver ner i 2-kronan, den tvåmanna jolle som ska inviga mig i seglingens värld.

Oscar är huvudinstruktör på Trosa Båtklubbs seglarskola och lär ut jollesegling tillsammans med Angelica Blomberg och Emil Sten. Vanligtvis har han hand om betydligt yngre elever, mellan åtta och tolv år. Men eftersom det inte finns någon strikt åldersgräns och det enda kravet är man ska kunna simma 200 meter och kunna ta instruktion så känner jag mig väl kvalificerad.

Vi har börjat med en snabb genomgång av båtens delar och lite båtterminologi på land, men redan när ska sjösätta båten vet jag att alla nya ord kommer att försvinna så snart vi lämnar land.

Vågorna som tar fart därute på det stora grågröna väntar.

Vädret är allt annat än inbjudande. Grå himmel och nyckfulla vindar. Dagen innan fick vi ställa in på grund av för kraftig blåst och nu kommer de första regndropparna.

Det första som händer när vi lämnar bryggan är att vi fastnar på ett grund.

–Typiskt Trosa. Här är det så grunt att det ofta blir problem att komma ut, säger Oscar och kämpar med att få loss sjögräset från rodret.

Följebåten med SN:s fotograf som styrs av Oscars mamma Åsa får bogsera loss oss. Men sedan börjar äventyret. Vi hinner precis få lite vind i seglen innan naturens krafter visar prov på sin styrka. Vindarna som bryts mot Snöholmen är nyckfulla och en snabb kastvind får båtens styrbordssida att resa sig rakt upp. Babordssidan går ner under ytan och vattnet strömmar snabbt in innan vi med gemensamma krafter lyckas tynga ner båten på rätt köl. Det hela går snabbt och vattnet i ruffen visar hur nära det var att vi fick simma.

– Oj, det där var jag inte beredd på, säger Oscar, som snabbt tar kontroll över situationen.

Att välta med båten är annars något som händer alla seglare någon gång och ett moment man övar på seglarskolan.

– Att lära sig segla handlar väldigt mycket om att inte bli rädd, säger Oscar.

Han är 15 år och har seglat mer än halva sitt liv. I början med optimistjolle, som är den modell som nybörjarna på seglarskolan får börja med. Nu tävlar han laser för Oxelösunds Seglarsällskap, med ambitionen att så småningom bli proffs.

– Laser är en snabb båt. Den kan man plana med. Båten lägger sig då på vattenytan och då går det så fort att motorbåtar inte hänger med, säger Oscar nöjt.

Långsegling är däremot lite tråkigt tycker han.

– Det ska gå fort, säger han med ett stort leende.

Och visst är det en mäktig känsla när vinden fyller seglen.

– Nu planar vi, hojtar Oscar när båten ljudlöst ökar farten.

Att segla är något jag drömt om och upplevelsen uppfyller förväntningarna med råge. Det är tyst, kraftfullt och total närvaro. När vinden fyller seglen känns det som att kontrollera naturens krafter genom händerna.

Jag får prova att skota både försegel och storsegel och att styra med rodret. Vi övar också att skota runt, vända båten. Vissa gånger går riktigt bra, andra blir det svajigt i båten, men med en lugn och pedagogisk instruktör känns det aldrig otäckt.

Hur roligt var det då? Som vanligt säger en bild mer än tusen ord.

Trosa båtklubbs seglarskola

Sommarens seglarskola för barn är vecka 26 och vecka 32, med två grupper om tolv elever varje vecka. Både nybörjare och vana är välkomna. Passen är tre timmar och innefattar både teori och praktiska övningar. – Det mesta handlar om att bli trygg på sjön. Vi gör mycket lekar, till exempel paddelrace och tävlar om att få ner så många som möjligt i en optimistjolle. De mer avancerade får till exempel lära sig kryssa, berättar Oscar Fällman, huvudinstruktör på seglarskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!