Tyst om kvinnomisshandel under helgerna
Under julen slutar inte männen att slå, däremot kan det kännas extra svårt att anmäla kvinnomisshandel under julhelgen. Juletid ska innebära familjelycka, och många undviker anmälan för barnens skull.
Det pågår året runt, vi märker inte av någon skillnad, säger Marianne Carlsson, föreståndare på kvinnojouren Mira i Nyköping.
Hon menar att många försöker härda ut, och låter bli att anmäla att de blir slagna under julen, för barnens skull.
Det är aldrig bra att lägga locket på när det är våld inblandat i en relation, säger hon.
Kvinnojouren tar emot ungefär 200 kvinnor varje år, med 150200 barn. Upptagningsområdet är Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund. Marianne Carlsson tror att det bara är en del av alla kvinnor som blir slagna som kommer till kvinnojouren. Ännu färre gör polisanmälan. Hittills i år har cirka 25 fall hamnat på polisens bord.
Vi ser inte någon större skillnad på julhelgen och andra helger. Men det är klart när alla är hemma, och också dricker alkohol, så blir det en del bråk, säger Thomas Tellebro, biträdande utredningschef vid polisen i Nyköping.
Han räknar med att polisen kommer få ta hand om någon eller några kvinnomisshandelsfall nu under helgen. Grövre fall, som slutar med mord eller mordförsök och relationer där stryk hör till vardagen, utreds av polisens rotel för grova brott.
Det är inte så vanligt här
i Nyköping, men vi har några fall om året.
Nu senast ett fall med mordförsök på en kvinna i Nyköping, säger Johan Levin, chef för roteln för grova brott
i Nyköping.
Men även polisen menar att mörkertalet är stort. Många drar sig för att anmäla.
Många frågar varför kvinnorna inte bara ger sig av, men problematiken är svårare än så, säger Johan Levin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!