Tystnadsplikten ärende på kyrkomötet
Gunnel Mellqvist är Nyköpingsbo och ledamot i kyrkomötet. Hon är vald av moderaterna och har också deltagit under föregående mandatperiod. Arbetet i kyrkomötet utgår i hög grad från motionsbehandling där betänkanden arbetas fram i de åtta utskotten.
Gunnel deltar i tillsyn-och uppdragsutskottet där bland annat tystnadsplikten för präst och diakon är ett ärende där man ber kyrkostyrelsen om ett klargörande kring tystnadsplikternas innebörd och omfattning.
Prästen har absolut tystnadsplikt och kan inte höras inför domstol när det gäller samtal under bikt. Nu vill man ha förtydligande för vad som gäller bland annat diakonernas tystnadsplikt i förhållande till våra vanliga medborgerliga plikter.
Övergripande ärenden är givetvis Svenska kyrkans ekonomi, bokslutsredovisning och mål- och rambudget för 2007. Aktuell fråga detta år är förslag om ekonomiskt stöd till församlingarna där en krympande ekonomi är en allt större verklighet.
När det gäller ekonomin är det bekymmersamt att det så ofta framstår att kyrkan är så rik många församlingar är fattiga och förslaget att nu dela ut 200 miljoner känns angeläget, säger Gunnel.
Under den kommande sessionen kommer också frågan om ett samgående mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan upp för beslut.
Detta är en process som pågått under många år och som nu kan förväntas leda till en ekumenisk överenskommelse.
Partnerskapsfrågan kommer inte att behandlas detta år. Förra årets kyrkomöte uppdrog till kyrkostyrelsen att lägga förslag till ordning för välsignelseakt. Remissomgången är inte klar och ärendet återkommer under nästa år.
I samtalet kring församlingarnas situation finns i dag olika planer för att avlasta kostnader kanske inte i första hand i sammanslagningar men väl genom köp av tjänster hos de större enheterna, som hos samfälligheterna, för att minska kostnaderna. Nyköping har i dag avtal med Frustuna, Björkvik och Stigtomta när det gäller ekonomi- och lönehanteringen.
Gunnel är sjuksköterska i botten och har varit personalchef inom landstinget Sörmland. Det kyrkopolitiska engagemanget är ett arv i familjen där pappa och make varit aktiva under många år.
Jag kände en tillhörighet i detta och har varit med sedan 1988. Det är också en fantastisk möjlighet att få ägna sig åt under några pensionsår, säger hon.
Årets kyrkomöte som pågår i Uppsala genomförs årligen, enligt gällande ordning, med två veckolånga sessioner under september och oktober. Kyrkomötet består av 251 ledamöter. Svenska kyrkans 14 biskopar deltar utan rösträtt men med yttranderätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!