Ulrika ska basa för hästaveln

Övrigt2004-03-23 18:07
Tio år gammal körde Ulrika Lundberg sin första travhäst på Solvalla.
Har man en gång fått möjlighet att köra travhäst är det lätt att bli biten, säger tillträdande generalsekreteraren för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT.
ASVT har sitt kontor på Solvalla och är en rikstäckande organisation med cirka 4 000 medlemmar. Som huvuduppgift har Ulrika att tillvarata uppfödarnas intressen gentemot beslutande organ. Under ASVT finns också Trottex och AHAB för travhästauktioner respektive avelshingstar. Även en ammajour för moderlösa föl finns.

Ulrika har hållit på med hästar sedan fem-sexårsåldern. Som väldigt ung på besök på en bondgård i Roslagen konstaterade hon att bonde skulle man vara. Därför gick hon jordbrukslinjen trots att hon är uppväxt i ett villaområde strax utanför Stockholm. På jordbrukslinjen på Finsta i Norrtälje handlade det bara om jordbruk så hon letade upp ett stall med travhästar och var där efter skolan.
Men hästar skulle vara en hobby, förklarar hon.
Efter jordbrukslinjen arbetade hon bl a på Ånsta som djurskötare och i träffade i den vevan Urban Gustafsson som sedermera blev hennes make. Tillsammans arrenderar de Lindö sedan 1988. De har tre söner.

Utbildning till Lantmästare hägrade men efter moget övervägande följde istället studier vid Ultuna till husdjursagronom.
Det första fölstoet köptes och de började med uppfödning av travhästar vid sidan av spannmålsodlingen. Idag har paret en liten kvalitetsuppfödning med sju travhästar varav tre stycken är fölston.
Ulrika gjorde sitt examensarbete på agronomlinjen för att "jag blev fascinerad av att fölen växte så snabbt". Undersökningen gällde fölens tillväxt och stomjölkens sammansättning. Fölens viktökning är otroligt snabb i början, hela 2,5 kilo per dag!

Spelet på trav går bra spelet omsatte 10,5 miljarder förra året men andelen till de aktiva är för låg, exempelvis när det gäller prispengar. Hästägare och uppfödare står för en stor del av kakan samtidigt som de lägger ner mycket ideellt arbete.
Vi behöver en ytterligare spelökning för att hålla uppe sporten i samma takt. De aktiva har det inte lätt och vi är dessutom ålagda ett sparpaket på 63 miljoner.
Hon vill ha en positiv syn på sporten men antalet betäckta ston har minskat 25 procent de senaste tre åren. Det kan leda till hästbrist om några år. Och det tar tre år förutom dräktighetstiden innan en häst kan börja tävla.
Det går inte i längden att producera hästar med underskott men ett visst antal hästar behövs för att hålla intresset uppe i regionerna. Vill man ha elitsport är det otroligt viktigt att hålla uppe bredden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om