Unga behöver få hopp om livet
I dag översköljs vi av hemskheter i media och har ingen möjlighet att värja oss, än mindre har de unga det, säger Gunnel Nyberg, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) på Nyköpings lasarett.
Hon tycker det är jättesvårt att säga något om dagens situation ifall det är fler unga som mår dåligt i dag än för några år sedan.
Många har det mycket tufft i dag men så har det varit förut också.
Alla mår dåligt av flera olika orsaker, det kan vara en brist på framtidstro eller tuff skolmiljö. Mycket av de relationer som förmedlas i media är inte verkliga relationer, i dokusåpornas värld lever många unga i dag. De lär sig av det i stället för att leva i verkligheten, säger hon.
Unga behöver kunna prata med andra vuxna inte bara föräldrar då är även släkt, vänner, skola eller andra nätverk viktiga, enligt Gunnel Nyberg.
Parallellt med det stöd Bup och vuxenpsykiatrin erbjuder unga finns även Unga vuxna-mottagningen som också drivs i landstingets regi och tar emot ungdomar i åldern 1623 år. Mottagningen som öppnade för tre och ett halvt år sedan har fått en tyngre inriktning än man trodde från början.
Vi har ända sedan start haft kontakt med unga med tunga problem, många har vi kontakt med under flera år. De kan ha en kaotisk tillvaro på många sätt, det kan vara föräldrar som har stora egna problem, sexuella övergrepp och depressioner. Nu vet de flesta om att vi finns, säger Anna Michanek, psykolog hos Unga vuxna.
Ett tätt samarbete med elevhälsovården och ungdomsmottagningen gör att många får tips om Unga vuxna och själva kan ta kontakt. En stor del av de tonåringar som hör av sig har levt under stor psykisk press väldigt länge och burit på ett stort lidande. De unga som behöver akut hjälp hänvisas till Bup eller vuxenpsykiatrin, går det att vänta några dagar garanterar Unga vuxna upp till fyra samtalstillfällen, med ett första samtal inom tio dagar.
Det är naturligt att må dåligt i ungdomsåren. Man brottas med mycket tankar kring vem man är och hur man ska hitta sin identitet. När man mår dåligt är det bättre att sätta ord på sina kval, det är viktigt att man har någon att prata med. Kan man inte prata med någon annan, så är det bra att skriva ned för sig själv hur man känner, det kan vara ett sätt att landa, säger Gunnel Nyberg.
Vi människor är bräckliga och känsliga individer som lätt tar åt oss, ungdomar i allra högsta grad. Därför gäller det att ge dem hopp, säger hon.
Maria Rasmusson
Fotnot: Under vecka 911 genomförs en enkätundersökning i årskurs 7 och 9 samt årskurs 2 på gymnasiet i alla länets skolor. Syftet är att ta reda på så mycket som möjligt om ungdomarnas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Resultatet av undersökningen ska användas i det förebyggande folkhälsoarbetet, det blir även ett planeringsunderlag för kommuner och landsting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!