Unga bloggar sig genom historien
Ingenting utanpå den bistra magasinsbyggnaden intill Nyköpings station röjer att den ruvar på en skatt av sällan skådat slag. Men när man gått ner för den lilla sluttningen, fått på sig vit rock och skoskydd, så öppnar sig 4 000 kvadratmeter av sörmländsk historia i materiell form.
Om jag skulle gå här själv skulle jag tappa bort mig, konstaterar Max af Klercker.
Det känns som att vi får vara med om något inte så många andra får se, säger Klara Lindvall.
De är två av de sju unga bloggarna i projektet Youthhood som den här eftermiddagen rör sig som vita skepnader bland sakerna.
Här göms gamla klockor, armlösa dockor, möbler, ångmaskiner, gravskyltar... ja, nästan allt som Sörmlands museum samlat på sig och fått i gåva genom åren. Det är ungefär så nära Indiana Jones som man kan komma i Nyköping.
I dag ska ungdomarna, som till vardags läser media på Tessinskolan, hitta gamla saker att blogga om på de två temana flytta hemifrån och högtider.
Det är nästan lite läskigt här, säger 17-åriga Emma Vestberg.
Ja, vi har snackat om att göra en skräckfilm här, tillägger Klara Lindvall, som är en av de unga som kom på idén att blogga om de historiska samlingarna.
Sekunden efter hörs skrik och skräckfilmskänslan tätnar. Men det är ingen butter gast i en byrå som vaknat till liv. I stället har någon funnit en död bålgeting i en lampa.
Emma Vestberg hittar ett våffeljärn som ser ut som något från en gammal rysk ubåt. Det passar bra att blogga om på temat att flytta hemifrån.
Jag älskar våfflor, säger hon lite drömskt.
Jag bara måste ha ett våffeljärn när jag flyttar hemifrån.
Dominique Sternberg har hittat ett bloggobjekt till temat högtider, nämligen en liten julsköldpadda gjord av piprensare.
Det är tydligen en julpryl som något litet barn har gjort. Jag tänkte att det var fantasifullt att göra en julsköldpadda, säger hon.
Max af Klercker har också hittat något på jultemat, nämligen gamla tomtebloss.
Det är något så roligt med tomtebloss. Man behöver bara en tändare och tomteblosset. Det är kul att se att de hade det förut också.
Bloggen Youthhood uppdateras dagligen och de sju ungdomarna skriver ett inlägg var i veckan. En gång i veckan går de på upptäcksfärd i historien för att få uppslag och intryck, varannan vecka i det stora magasinet vid stationen, och varannan vecka i Sörmlands museums byggnad vid Nyköpingshus.
Syftet med bloggen är att ge nya perspektiv på nutiden och historien och låta fler få upp ögonen för vad som finns i museets samlingar, säger antikvarien Pär Jonsson om det annorlunda projektet.
Han tycker att bloggandet går som på räls.
Jag blev imponerad när vi satte igång. Ungdomarna är väldigt bra på att skriva och dessutom engagerade. Det här skulle egentligen vara en testperiod, men det har gått så bra, så vi kör på.
Museichefen Karin Lindvall är också nöjd
Vi har börjat med sju Tessinelever som läser media. De skriver ett blogginlägg i veckan per person och har en deadline. Det är lite samma idé som SN har med S.N.U.S, säger hon.
Vem vänder sig bloggen till?
Alla, men det är klart att de som skriver vänder sig mest till sin egen generation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!