Unga undviker vården

Jag skulle egentligen vilja göra en insats. Men det dåliga ryktet som vårdyrkena har gör att man bli avskräckt, säger Rebecca Larsson i 9B på Nicolaiskolan i Nyköping. Av 850 niondeklassare i Nyköping, Trosa och Oxelösund har bara 18 sökt till omvårdnadsprogrammet i första hand.

Övrigt2002-02-19 23:31
Av de 30 eleverna i 9B på Nicolaiskolan har inte en enda satt omvårdnadsprogrammet som förstahandsval till höstterminen. Cecilia Dahlin och Åsa Bååv var de enda som över huvud taget funderade på att göra det. Men ett ganska misslyckat studiebesök på Gripenskolan fick dem att ändra sig. Det blev barn- och fritidsprogrammet respektive samhällsvetenskapliga programmet i stället.
Jag tror att den största anledningen till att man inte söker omvårdnadsprogrammet är att vårdyrkena inte har så gott rykte. Man får höra att det är slitigt. Och jag tror att de unga vill jobba med något som de tjänar bättre på, säger klasskompisen Alexander Nilsson.
Vårdyrkena har fått ett dåligt rykte bland de unga. Det enda yrket inom vårdsektorn som du tjänar bra på är läkare och för att läsa till läkare krävs 20.0 i betyg, påpekar David Lindén.
Allra lägst status har äldreomsorgen.
Med det ryktet som äldrevården har så tar jag hellre hand om mina föräldrar och morföräldrar själv, säger Alexander Nilsson.
Man drar sig för att jobba med äldrevård. Man mår ju dåligt av det. Och man vill helst inte jobba inom kommunen för det är så dåligt betalt, säger Maria Petrén.
Kraven känns igen. Höj lönen, öka personalen, förbättra arbetstiderna och arbetsmiljön. Det är så de unga kan lockas till ett jobb inom vården, tror eleverna i 9B. Men de har också förslag på vad som kan göras i ett tidigare skede för att få fler som söker till gymnasiets omvårdnadsutbildning.
Mer information om programmen och arbetet i sig. Så att folk får lära sig att det inte bara är dåligt, föreslår Max Remnert.
Och erbjud skolorna mer praoplatser på sjukhusen så att man får se hur det är att jobba där, säger Martin Wallén.
Samtidigt påpekar Rebecca Larsson att man inte ska övertala någon att gå omvårdnadsprogrammet.
Då kommer de inte att ta hand om folk på ett bra sätt. De som ska gå programmet är ju de som verkligen vill jobba inom omsorgen, säger hon.
Och vem vill det så länge lönen är så låg som den är, och arbetet så slitigt?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!