Ungdomar behöver lära sig att spara pengar

Lär ungdomarna spara pengar. Låt privatekonomi bli ett obligatoriskt gymnasieämne. Alla behöver utbildning för att få en god ekonomi som vuxna, menar Aktiespararna.

Övrigt2006-08-03 23:35
För att få en bra ekonomi som vuxen ska man börja spara redan som ung, menar organisationen Aktiespararna.
Ju tidigare man börjar spara, desto bättre. Tiden är spararens bästa vän, säger Lars-Erik Forsgårdh, vd i Aktiespararna.

Därför föreslår han att privatekonomi och sparande ska bli ett obligatoriskt ämne för alla gymnasieungdomar. Minst en timme i veckan under ett år tror han behövs för att få tillräckliga grundkunskaper.
Om man inte får lära sig att hantera pengar så missar man sparmöjligheter, det gäller särskilt för de som är sämst bemedlade. Det här är inget svenskt påfund, det finns ett stort intresse för mer utbildning i privatekonomi i övriga Europa, säger Lars-Erik Forsgårdh.

Aktispararna har gått ut och frågat 1 000 personer om hur de ser på utbildningsbehovet. 90 procent är positiva. Men från politiskt håll är intresset mer ljumt. Innehållet i gymnasieutbildningen beslutas på nationell nivå, men de lokala gymnasieskolorna har också möjlighet att i viss mån påverka innehållet i vissa program. Politikerna på riksnivå har varit tudelade till förslaget - moderater, folkpartister och miljöpartister är emot, medan övriga är för eller inte har någon åsikt. I Nyköping ligger det politiska ansvaret hos Utbildningsnämnden.

Det är alltid så när man diskuterar obligatoriska ämnen som ska komma till, att något annat måste tas bort. Man måste prioritera, för det kan ju inte bli fler timmar i gymna-siet, säger Eva Thunér-Ohlsson, socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden i Nyköping.
Hon tycker att det finns fler kunskaper som också är nyttiga, men som inte får plats inom gymnasieskolan idag.
Konsumentkunskap och trafikkunskap är exempel, men jag kan inte säga om jag tycker det här är ett bra förslag eller inte, jag har inte sett det, säger Eva Thunér-Ohlsson.

Moderate politikern i Utbildningsnämnden, Jan Bonnier är helt emot förslaget.
Det ska inte vara obligatoriskt, men visst är det bra med en frivillig utbildning. Man har alltid en massa organisationer som vill att skolan ska ta hand om utbildning i deras intressen, men skolan ska vara till för att ge utbildning i grundämnena, säger Jan Bonnier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!