Ungdomar fick skolledigt för att demonstrera mot nazismen

De är uppvuxna med bråk, kusligt uniformerade marscher och rasistpropaganda på affischer i stan. Karlskronas ungdomar fick ledigt från skolan för att öppet demonstrera mot nazismen.

Övrigt2005-08-25 22:37
Det gigantiska Stortorget i Karlskrona centrum ligger öde. Fredrikskyrkan, som majestätiskt blickar ut över torget, lyses upp av solens sista strålar, innan elektriskt ljus tar över och skuggorna blir skarpare. Här marscherade för några år sedan uniformerade nazister.

Nu sitter sex ungdomar nedanför torget. Två skateboard-brädor på marken.
De är mellan 14 och 17 år och har starka minnen av uppväxten i naziststaden. Hakkors på fotbollsplanen vid skolan. NSF:s tidning i brevlådan. Nyfikna barnögon tittade, undrade.
Vissa skolor fick naziststämpel som fortfarande sitter i.
Där gick en massa blöjnassar. En del säger att de inte är främlingsfientliga fast de är det. Några nazister finns fortfarande men de går inte ut öppet, står inte på torget längre, säger Erik Gelderman, 15.
På gatan de sitter på rök invandrare och nynazister ihop en gång. En annan gång blev en kille nedslagen i en butik av två nazister.

Ungdomarna på gatan är medvetna om vad NSF och andra främlingsfientliga organisationer står för. Kan berätta om deras idéer, till och med om deras miljöpolitik. Om vapengömmor, om tv-program som handlat om Karlskrona. Om att skämmas.
Det finns ju en naziststämpel. Mina kompisar i Stockholm kallar Karlskrona naziststaden, säger Erik Gelderman.
Nazismen och rasismen var ett närvarande ämne i skolan. Flera av dem har åkt till gamla koncentrationsläger i Tyskland med skolklassen.
Skolan hade jättemycket grejer mot nazism, bland annat föreläsningar med nazister som hoppat av, säger Gelderman.
Sedan pratar de om demonstrationerna mot nazismen, med samma stolthet i rösten som Karlskronas vuxna etablissemang. Stark uppslutning, gång på gång. Demonstrationer ledda av gymnasieungdomar. Alla fick ledigt för att gå i tågen.
Ett stort fackeltåg markerade för inte så länge sedan att staden inte har glömt.
Vi visade att vi fortfarande står emot, säger Julia Sigsäter, 14.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om