Enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen är ungdomsarbetslösheten i Nyköpings kommun i mars månad tolv procent. Det är den lägsta siffran sedan augusti 2008. Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, menar att städerna i den östra delen av länet generellt har lägre arbetslöshet – Nyköping har fjärde lägst siffror bland kommunerna.
– Vissa mer industritunga städer har lite svårare med strukturomvandlingen. När industrierna minskar i omfattning är vissa städer snabbare på att kompensera med nya jobb inom till exempel teknik, IT, hälsa och sjukvård, säger Jens Lotterberg.
En annan faktor som bidrar till minskad arbetslöshet är möjlighet att pendla. Mer generellt börjar återhämtningen efter finanskrisen 2009 nu ge resultat på arbetsmarknaden i hela Sverige.
– Då gick vi från ett toppenläge till ett riktigt bottenläge. Sedan dess har det inte varit någon ordentlig kraft i utvecklingen, även om det har gått framåt, men nu börjar det synas i statistiken, säger Jens Lotterberg.
Sandra Ceder är 19 år och bor i Nyköping. Som för många andra unga med arbetslivserfarenhet har arbetssökandet gått vägen på senaste tiden. Sandra sökte nyligen jobb på tre livsmedelsbutiker – samtliga ringde upp henne. Men butiken Rusta var alternativet som kändes bäst.
– Det här jobbet känns jättebra! Här sitter vi bara en timme i kassan innan man byts av och får ägna sig åt andra uppgifter, vilket är skönt, säger Sandra Ceder.
Hennes vikariat sträcker sig fram till maj.
Kristin Braag, sektionschef med ansvar för ungdomarna på Arbetsförmedlingen i södra Sörmland, har följt siffrorna noga de senaste åren.
– Det är kul att de är så positiva! Men jag behöver knappt se siffrorna, för jag känner verkligen att de unga får mer jobb just nu, säger Kristin Braag.
Den positiva trenden har fler orsaker. En av dem är Arbetsförmedlingens nära kontakt med arbetsgivaren, en annan hur de förbereder unga inför arbete.
– Vi talar ofta med de unga om att det första jobbet kanske inte alltid är drömjobbet, utan att det är väldigt viktigt att skaffa sig referenser och meriter, säger Kristin Braag.
Även om det just nu finns goda chanser till arbete i Nyköping bör de unga se till att gå klart gymnasiet, menar Jens Lotterberg.
– Det är viktigt att inte välja kortsiktiga lösningar, trenden kan ju börja gå åt andra hållet igen, säger han.
Men han ser inte några tecken på en framtida försämring på arbetsmarknaden, men tar gärna ett år i taget. Det kommande året ser dock onekligen ljust ut, berättar Jens Lotterberg.