Ungdomsbrotten blirfler under sommaren
Antalet ungdomsrelaterade brott ökade explosionsartat i Gnesta under juli månad. Samtidigt har Ungdomens hus varit stängt och inga uppsamlande aktiviteter har anordnats av kommunen. Expertis inom polisen tror att det finns ett samband.
Sunt förnuft säger ju att när det finns aktiviteter så är unga människor sysselsatta med något de är intresserade av. Kan man inte vara till
exempel på fritidsgården och spela biljard och har man ingenstans att ta vägen, så kan det dyka upp en situation.
Den behöver inte vara planerad, utan det kan vara spänningen när ett larm går eller att polisen kommer som gör att då händer det något.
I Gnesta har Ungdomens hus haft stängt mellan den 5 juli och den 2 augusti. Men Mikael Karlsson, fritidschef i Gnesta, tror inte att ökade ungdomsbrott har med det att göra.
Vi hade öppet några veckor efter skolavslutningen, men det var nästan ingen som kom då. Det verkar som om gården inte lockar så mycket på sommaren. Det behövs något annat i så fall, säger han.
Inte heller socialtjänsten har haft någon på plats för att jobba utåtriktat mot ungdomar. När fältassistenten gick på semester efter skolavslutningar och Gnestadagen, fanns ingen ersättare.
Rent generellt kan man säga att alla inblandade behöver utvärdera sommaren som varit. Sen får man göra en bedömning och se om vi behöver göra något extra till nästa sommar, säger Stefan Skarin, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.
Något som även Mikael Karlsson är inne på. Innan några insatser görs bör det vara klart vilken åldersgrupp det handlar om.
Kan man få fram det, så borde man göra något. Det tror jag är bra samhällsekonomiskt, men det gäller att kasta pilen rätt.
De brott som ökat under juli månad i Gnesta är bland annat bilinbrott och skadegörelse. Dessa är typiska ungdomsbrott, om än på olika sätt.
Typiska ungdomsbrott är meningslösa brott som skadegörelse. Men även bilinbrott som har till syfte att komma åt värdesaker är på sitt sätt ungdomsbrott, även om de brotten oftare är drogrelaterade också, säger Rune Nyberg.
Unga ungdomar runt 14 och 15 år begår mest brott. Därefter minskar brotten och endast en liten kärna är kvar som blir kriminell, enligt Rune Nyberg.
Det är ett slags mognadsprocess. Småbrott ingår i unga ungdomars experimenterande. Merparten inser att det är dumt och slutar.
Annika Clemens
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!