Upplagt för häftig debatt på hemmaplan
Det gamla ska summeras, det nya ska förutspås. Varje år kommer med nya förhoppningar, det gamla lämnas med nya lärdomar.
Det spelar nog ingen roll vilka beslut som fattas på ministernivå i EU, så länge som regeringscheferna envisas med att stänga in sig på slott och herresäten runt om i Europa, utan insyn och debatt. Att herrklubben har trevligt när de träffas har vi förstått, så trevligt att Göran Persson fick abstinensbesvär när han efter sex månader tvingades lämna ifrån sig ordförandeklubban.
Om inte EU:s medborgare eller riksdagar får större möjlighet att påverka besluten i EU finns en uppenbar risk att hela projektet havererar. Det är i detta perspektiv som debatten om EU:s framtid nu måste föras.
Den allt överskuggande händelsen under 2001 var terrordådet i New York den 11 september. Flera tusen människor dödades när två trafikflygplan kraschade in i World Trade Center. Som en följd av denna terroraktion ställde i stort sett hela världen upp bakom USA:s kamp mot terroristerna i al-Qaidanätverket och störtandet av den avskyvärda talibanregimen i Afghanistan. I Sverige märktes följderna av terrordådet bland annat i en kris för flygbolaget SAS, liksom för de flesta flygbolag i världen.
Tre svenska medborgare med somalisk bakgrund fördes upp på FN:s lista över terrorister, vars tillgångar spärrades. Därmed uppmärksammades att även svenska medborgare kan bli rättslösa i Sverige, då de inte har någon möjlighet att få rättslig prövning av FN-beslutet.
De utrikespolitiska händelserna överskuggade i stort sett all inrikespolitik.
Men Nyköping och Oxelösund blev trots det rikspolitiskt uppmärksammade. Nyköping för att politikerna anordnade ett rådslag om skatten. Att 75 procent sade ett bestämt nej till skattehöjning borde få kommunalrådet Göran Forssberg, socialdemokraterna och vänstern, att fundera över hur årets lokala valrörelse ska läggas upp. Hur pengarna ska räcka till skola och äldreomsorg utan att pröva nya vägar. Detsamma gäller den socialdemokratiska ledningen i Oxelösund som möttes av en så stark opinion mot nedläggningen av de privata förskolorna, att beslutet måste rivas upp.
Trots att det ligger mycket fakta på bordet ses mångfald fortfarande som något suspekt i mångas ögon. Detta trots att det år efter år görs mätningar som visar att både de som använder tjänsterna och personalen uppskattar alternativen. I borgerligt styrda Trosa ser vi en sådan utveckling. Valfrihet- och mångfald genomförs på område efter område om än mindre uppmärksammat än storebror Stockholm. Samma frågor som är aktuella på riksplanet finns här på hemmaplan. Det är upplagt för en häftig valdebatt!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!