”Det blir ingen anläggning för flytande naturgas i Oxelösund. Miljardprojektet skulle störa SSAB:s expansionsmöjligheter och kommer inte att bli av. Det säger kommunalrådet Benita Vikström (S)”.
Så stod det i SN för tolv år sedan. Sydkraft hade planer på att bygga en naturgasdepå i Oxelösund som skulle ta emot flytande naturgas från fartyg för vidare distribution via pipelines.
Några som var glada var medlemmarna i den proteströrelse som vuxit fram.
”En seger för Oxelösund som skärgårdsstad”, sa de aktiva i Gaskust, nej tack! då.
Tre platser pekades ut; Oxelösunds hamn, norra delen av Brannäshalvön samt södra Brannäs. De två första alternativen dömdes ut av kommunens politiska ledarskikt. Det sistnämnda alternativet föll på att SSAB sa nej.
”Marken ägs av SSAB och företagsledningen sa nyligen till mig att det är uteslutet med en LNG-anläggning där, SSAB säger nej av flera orsaker, sa Benita Vikström.
På Sydkraft rådde förvirring av ett besked som slog ner som en bomb.
”Vi är fortfarande förvånade. Vi tycker att vi ligger i en diskussion med SSAB. Det är bekymmersamt att kommunalrådet säger att det inte blir någon anläggning, sa Jörgen Bodin, Sydkrafts projektledare.
Ärendet fortsatte leva ända till 2009 då det enligt tidningsarkivet ser ut att ha begravts för gott för Sydkrafts del.
2017 ser förutsättningarna och upplägget annorlunda ut. Att SSAB nu är intresserade gör att saker och ting förändrats.
– Vi har blivit uppvaktade flera gånger genom åren om att etablera en LNG-terminal, men det kräver att en stor förbrukare är intresserad. Därför är det skillnad nu när SSAB är intresserade, säger Oxelösunds hamns vd Erik Zetterlund.