Ur spår, ditt blåbär!
Februari har just blivit mars och temperaturen har dragit sig ned mot nollsträcket igen. Ändå är ett sensommarbär plötsligt i ropet.Det beror förstås på Vasaloppet.
Den järnrika blåbärssoppan har tjänat som energigivande dryck ända sedan de första Vasaloppen arrangerades i början av 1920-talet. Och det är inte så konstigt blåbäret har en massa egenskaper som kommer väl till pass under en nio mil lång skidtur.
Folkmedicinskt har man ju använt torkade blåbär för att stoppa diarréer. Och det kanske är bra om drycken är stoppande när man är ute och åker skidor, säger Jan Bruhn, konsult på Institutet för bioaktiva naturprodukter i Uppsala.
Jan Bruhn berättar att blåbäret är Sveriges främsta handelsvara inom medicinalväxtområdet. Varje år exporteras 3 000 ton blåbär till utlandet, främst till Italien. Av skalen tillverkas extrakt som marknadsförs som medel för att motverka trötta ögon och förbättra mörkerseendet.
Förr användes dessutom bladen från blåbärsriset som medicin mot diabetes, och bären ansågs lindra feber.
Precis som de flesta bär är blåbäret näringsrikt. I alla fall de 14 procent av det som inte består av vatten. Bäret innehåller bland annat en massa fibrer och c-vitamin. Och så antocyanin det starka färgämnet som färgar tungan rödblå. Eller kläderna, om du råkar spilla.
Blåbäret är dessutom en riktig kämpe, som klarar det svenska klimatet ända upp på fjällhedarna i norr. Ändå används uttrycket blåbär om amatörer eller nybörjare. Det beror på att bäret alltid har haft lågt anseende, just för att det är så vanligt. Enligt Svenska språknämnden uppkom den nya betydelsen någon gång på 1950-talet. Man vet inte vem det var som myntade det, men kanske skedde det i samband med det trettionde Vasaloppet eller så.
Blåbärssoppa
4 portioner
6 dl blåbär
7 dl vatten
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
Blanda bären med vattnet och sockret i en kastrull. Låt blandningen koka några minuter. Rör ut potatismjölet i en skvätt kallt vatten. Häll redningen i kastrullen under omrörning. Låt soppan koka upp. Servera med biskvier och glass.
Blåbärssmoothie
4 portioner
4 dl frysta blåbär
4 dl vaniljyoghurt
4 dl mjölk
4 isbitar
Mixa de otinade blåbären med yoghurten, mjölken och isbitarna tills allt är blandat. Häll upp i höga glas och servera direkt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!