Uråldrig boplats funnen

En helt okänd boplats från bronsåldern och ett gravfält från folkvandringstiden har hittats i Oxbacken i Nyköping. Det var oväntat, säger Eva Fransson på länsstyrelsen.

Övrigt2006-10-11 23:54
I förra veckan startade Sörmlands museum en arkeologisk utgrävning i en skogsbacke utanför Nyköping. Nyköpings kommun ska detaljplanera området men eftersom man sedan tidigare kände till att där fanns två-tre gamla gravar ville länsstyrelsen göra en utgrävning först. I går var utgrävningens sista dag och både arkeologerna på plats och länsstyrelsen är förvånade över resultatet.
Jag hade inte förväntat mig det här. Jag hade trott att det kunde röra sig om en gravgrupp på kanske fyrafem gravar, säger Ingeborg Svensson, arkeolog på Sörmlands museum.
I stället har arkeologerna hittat både en boplats och ett helt gravfält med tiotalet gravar. Dessutom finns det stor chans att ännu fler gravar gömmer sig under marken.
Det skulle inte förvåna mig om det dyker upp femtio till, säger Ingeborg Svensson.

Tillsammans med sina kollegor har hon ägnat den senaste veckan åt att gräva bort jord och kartlägga de delar av skogsbacken där man kan tänka sig hitta fler gravar. Det som på ytan verkar vara några halvt överväxta stenbumlingar visar sig vara kantlinjen på en skeppsättning. De gravar som arkeologerna har hittat i Oxbacken verkar alla vara från folkvandringstiden, omkring 400550 år efter Kristus.
Vi har en datering på gravarna eftersom vi har hittat en korsformig fibula, en sorts brosch, i brons. Det går ju mode i smycken och det gjorde det även på den tiden.
Förutom gravarna har Sörmlands museum hittat spår av en boplats som har legat i skogsbacken innan gravfältet anlades. Fast på den tiden var det inte någon skogsbacke utan en ö eller landtunga som blickade ut över havet som nu är ett fält söder om kullen.
Att det har varit en boplats innan gravfältet går att se på några av de fynd som har grävts fram. Bland annat har arkeologerna hittat en skärvstenshög, en slags avfallshög som användes under brons- och järnåldern.
Vi har också hittat lera som man har tätat hus med, mat-avfall i form av brända ben och keramik, berättar Ingeborg Svensson.

Länsstyrelsen som ligger bakom utgrävningen är överraskade över reslutaten. Att de skulle hitta gravar var inte helt oväntat men bosättningen kom som en bonus.
Nästa steg är att kommunen får ta ställning till vad man ska göra med platsen, säger Eva Fransson som arbetar med fornlämningsärenden på länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om