Åter igen drabbas tågpendlarna av inställda tåg, utan att Trafikverket och SJ meddelar varför eller hur länge det dröjer innan nästa tåg ska gå. De senaste två veckorna har det dessutom varit vagnsbrist och folk har fått stå i de överfulla tågen. Trots att både SJ och Trafikverket tidigt på tisdagsmorgonen visste att delar av Nyköpingsbanan saknade ström, informerades inte pendlarna på perrongerna i Vagnhärad och Nyköping om orsaken till varför tåget inte kom. Pendlarna fick dessutom vänta i över två timmar på ersättningsbussar.
Urban Granström, som även är ledamot i den regionala utvecklingsnämnden i Region Sörmland, säger att företrädare för regionsamarbetet nyligen haft möte med SJ om situationen. Kollektivtrafikmyndigheten har sedan tidigare köpt in nya tåg till regionen, men de börjar inte trafikera spåren förrän hösten 2019. Dessutom är det redan klart att bara ett av de 33 nya tågen kommer att trafikera Nyköpingsbanan när tågen tas i drift, på grund av att Nyköpingsbanan är i sämre skick än övriga spår i Mälardalen.
– Det hjälper ju inte pendlarna att vi köpt in nya tåg, när det är nu det är fel. Jag har förståelse för att folk är förbannade och frustrerade över att Trafikverket inte informerar om förseningarna.
Hade det inte varit bättre för pendlarna längs Nyköpingsbanan om ni köpt in bussar i stället eftersom att banan är i så pass dåligt skick?
– Det vi åstadkommit i regionen är en kraftsamling för hela Mälardalen. Och antalet avgångar har aldrig varit så högt i Nyköping som nu. Bussar kan inte jämföras med tåg när det gäller restid och komfort. När tågen funkar är det överlägset.
Trots samarbeten och påtryckningar från Region Sörmland och Kollektivtrafikmyndigheten sjönk punktligheten på Nyköpingsbanan från 93 procent 2017 till bara 90 procents punktlighet 2018.