USA hedras på Mässan

Det kryllar av författare, nya böcker presenteras och små kulturtidskrifter delar ut reklamlappar till alla förbipasserande. Bokmässan i Göteborg är sig lik. Men ändå inte. För det alla talar om denna sjuttonde bokmässa är ändå terrordåden i USA.

Övrigt2001-09-13 23:10
Tyvärr, Jeanette Winterson kommer inte. Nej, vi vet ännu inte om Bud Grace dyker upp. Vi har dessvärre inte säkra besked om Norman Finkelstein.
De rödklädda mässvärdarna ler och ger svar så gott de kan. Men de har ett styvt jobb på årets bokmässa. Alla vill veta hur det blir med de amerikanska författarna. Kommer de eller stannar de hemma? Vilka seminarier ställs in? Och är det sant att några tyska författare också valt att utebli för att de inte vågar flyga hit.
Terrordåden i USA sätter sin prägel på hela mässan. Katastrofen vid World Trade Center är det stora diskussionsämnet när gamla bokbranschbekanta möts bland montrarna i Göteborg.
Klokt nog har arrangörerna också valt att inleda hela mässan med en manifestation mot terrorismen.
Där deltog bland annat Parvez Manzoor, före detta ordförande i Svenska Muslimska Förbundet, som berätttade att han som muslim i dag känner sin mänsklighet ifrågasatt.
Det får inte råda tvivel om att även muslimska hjärtan blöder och att muslimska ögon gråter över det som skett, sade Parvez Manzoor som också påpekade att vi alla måste kunna skilja mellan muslimer och terrorister.
Den judiske överrabbinen Phil Spectre talade om hur viktigt det är att vi lär våra barn att alla människor är lika mycket värda. Och ärkebiskop K G Hammar sa att bokmässan förhoppningsvis kan bli en välbehövlig plats för möten och dialog.
Men även om terrordåden påverkat stämningen på denna sjuttonde bokmässa är människomyllret, boktravarna och de påkostade montrarna sig lika. Möjligen är det ett tecken i tiden att Ordfronts monter detta år är större än de fyra Bonnierförlagens ihop. Eftersom den ligger granne med Aftonbladets stora scen och kulturradions öppna studio som sänder författarprat direkt ut i etern är det en ganska stimmig men intressant plats att stanna på.
Indisk och samisk litteratur är två av årets teman, men framförallt kryllar det av norska författare på mässan. Erlend Loe, Jan Kjaerstad, Herbjörg Wassmo, Linn Ullman och Tore Renberg är bara några av de grannlandsförfattare som ska prata här på mässan.
Somliga av dem presenterar bara sitt eget författarskap, och då framförallt den senaste boken. Andra deltar i diskussioner om tonen i den nordiska litteraturen eller hur hverdagens trivielle detaljer avdekker en innsikt om hvordan vi lever våre liv, her, i dag.
Högt skvallervärde är det på det norsksvenska seminariet om noveller som hålls på lördag förmiddag. Inte för att just noveller är så heta, utan för att den norska prinsessan Märta-Louises skandalomsusade pojkvän författaren Ari Behn deltar. Hans första novellsamling har för övrigt just kommit ut på svenska, om någon är intresserad.
I fyra dagar pågår Bok-
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!