USA-linjen viktig milstolpe för Skavsta
Skavsta flygplats går idag med förlust. Underskotten för flygplatsen är inte ett akut bekymmer, men kan bli ett problem på sikt. Det kräver att de nya ägarna är långsiktigt uthålliga och klarar av att finansiera de underskott som uppstår i samband med att Skavsta expanderar. Att ha en direktlinje till USA och den nordamerikanska kontinenten är prestigefyllt, linjerna brukar ha god beläggning och brukar följaktligen vara lönsamma för flygplatserna.
Det är bra om Skavsta inte blir liktydigt med Ryanair, att bara luta sig mot en stor aktör kan i längden visa sig sårbart. Finnair, med tydligt fokus på interkontinentala flygningar framförallt till Asien, är ett spännande komplement till irländska flygbolaget. Finnair äger också lågprisaktören Nordic Airlink, som idag flyger på antal inrikesdestinationer från Arlanda.
En förhoppning vore, om samarbetet med Finnair slår väl ut, att det framöver etableras ett antal inrikesrutter från Skavsta. Detta är något som krävs för att flygplatsen långsiktigt ska kunna konkurrera om framförallt interkontinentala flygningar.
En svag dollar ger extra bonus till turismen från Sverige till USA, en stark dollar brukar dra hit många amerikanska turister. Om Boston-turerna kan etableras och bli ett permanent inslag är det inte bara bra för Skavsta utan också, förutsatt att man förmår att dra nytta av möjligheten, för sörmländska företag inom turistnäringen.
I takt med att Skavsta expanderar förstärks behovet av investeringar i den angränsande infrastrukturen ytterligare. Det handlar särskilt om Ostlänken, järnvägssatsningen som skapar snabbare och smidigare förbindelser mellan Nyköping och Stockholm, men som den socialdemokratiska regeringen inte ser som tillräckligt angelägen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!