Utan glöd

Det säljs en herrans massa glödlampor i Sverige. Endast en bråkdel, tre ynka procent, hittar tillbaka till återvinning. Resten hamnar i soppåsar, i glascontainrar eller någon annanstans där de i slutänden riskerar att bidra till ökade blyutsläpp i naturen.

Övrigt2002-12-04 19:52
Glödlampor är idag en av de största enskilda källorna till blyutsläpp per år. Det är lag på att uttjänta glödlampor ska lämnas in och återvinnas sedan ett drygt år tillbaka. Men lagen existerar mest på papperet, själva återvinningen är närmast ett skämt. Även om glödlamporna går, så går de inte av sig själva. Tre procent är en pinsamt låg siffra - och en plågsam påminnelse om hur misslyckad kampanjen att få folk att lämna in glödlampor varit.
SVT Morgon bjöd i går på en snabbenkät, som sådan naturligtvis helt ovetenskaplig, med folk på stan. Ett enda intervjuoffer visste vad som gällde. Resten slängde sina gamla glödlampor både här och där. Mestadels i soporna.
Det positiva är dock att man dragit slutsatser av misslyckandet. Inte att människor borde övervakas hårdare och bötfällas oftare, utan att insamlingsplatserna måste bli fler och komma närmare människorna. Idag finns cirka 1000 insamlingsställen för glödlampor, att jämföra med drygt 7000 återvinningsstationer för förpackningsinsamlingen.
De flesta vet nog idag var sitt närmaste förpackningsinsamlingsställe finns. Hur många kan säga det om insamlingsplatsen för glödlampor? Det bästa vore naturligtvis om glödlampeinsamlingen fanns vägg i vägg med förpackningsinsamlingen, då skulle man säkert nå viktiga samordningseffekter. Genom att underlätta för konsumenterna underlättar man också för miljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om