I år vill SD ta en plats i kyrkofullmäktige i Frustuna församling, där valdeltagandet ökade från 8,9 procent till 10,6 procent i senaste kyrkovalet.
Göran Ehrenhorn är före detta folkpartisten som suttit 25 år i Sundbybergs fullmäktige för Folkpartiet och två mandatperioder för S i Gnesta innan han blev politisk vilde därefter klev in i Gnesta kommunfullmäktige för SD.
– Ingen annan vågade eller ville, konstaterar Ehrenhorn.
I årets val är han SDs representant till kyrkofullmäktige Frustuna församling. Han har ett förflutet inom frikyrkan, bland annat Centrumkyrkan i Sundbyberg och Ådalskyrkan i Gnesta. Göran Ehrenhorn anser att det behövs alternativ i kyrkan.
– Det finns en tro och tradition inom Svenska kyrkan som baseras på en vänsterliberal ideologi högt upp.
Hur högt uppifrån är det sanktionerat, menar du?
– Ja, åtminstone till ärkebiskopen.
Hur ställer sig SD till vigsel av samkönade par?
– Ja, det går utmärkt men väjningsrätten bör fortsätta gälla. Man ska av personliga skäl även ha rätt att kunna säga nej till att viga ett par.
Ehrenhorn har deltagit i tusentals begravningar, framför allt som begravningsrepresentant för en begravningsbyrå men även på förtroendeuppdrag för S i Gnesta. Ett uppdrag han fick lämna på grund av att han tagit emot pengar i samband med begravningarna, pengar han inte deklarerat för.
På frågan varför det inte finns någon SD-kandidat i Daga församling så svarar han:
– Vi hade en kandidat men hon lämnade återbud i sista stund. Tyvärr har många med småbarn inte tid. Nomineringsprocessen kräver alltid att vi begär utdrag så att man inte har några lik i garderoben så vi hann inte få in någon kandidat, säger 80-årige Göran Ehrenhorn innan han ska jobba med en begravning i Stockholm för Ignis begravningsbyrå där han är behovsanställd.
Socialdemokraten Ulf Bergner som bland annat varit kommunalråd i Gnesta är veteran i kyrkopolitiska sammanhang med sina 5 mandatperioder kyrkofullmäktige.
– Vi har levererat bra och satsar på att utveckla församlingen vidare. Bland annat har vi en satsning där vi avsätter en del medel under en treårsperiod till en skola i Palestina med både muslimska och judiska barn.
Kyrka och stat är skilda åt. Andra föreningar och organisationer klarar sig utan politiska representanter i styrelser så varför ska politiska partier ska in i en organisation som Svenska kyrkan?
– Det är tradition och ansvarstagande vi ses nio gånger om året för att forma en öppen och välkomnande kyrka dit alla är välkomna, svara Bergner pliktskyldigt och utan att egentligen ge svar på frågan kanske.