I samband med att åtal på fredagen väcktes för mordet vid Östra skolan 2017, stämdes två av de misstänkta mördarna också för grov utpressning och grovt penningtvättbrott.
Brottet har kopplingar till den 35-åring som åtalats för att ha beställt mordet på en jämnårig man.
40-åringen som enligt åklagaren var den som tog emot beställningen och planerade mordet åtalas för utpressningen. En 22-åring som också utpekas som delaktig i avrättningen utanför skolan åtalas för penningtvättbrottet.
Kkuriren har tidigare berättat om polisens och åklagarens misstankar. I korthet går de ut på att 40-åringen ska ha hotat en lokal företagare och dennas familj till livet om inte pengar via honom betalades ut till vissa personer.
Mannen som åtalas för anstiftan till mord är släkt med företagaren.
Pressad av hotelserna ska företagaren under nästan två år ha förmåtts att sätta in närmare 13 miljoner kronor på 40-åringens konto. Pengarna kom dels från företaget, dels från företagarens privata konton.
Åklagaren bedömer brottet som grovt, eftersom det pågått under lång tid, omfattade så stora summor och var extremt hotfullt till sin karaktär. Bland annat ska företagaren ha hotats med att få besök av kriminella mc-gäng.
Den åtalade 40-åringen har inte erkänt några hotelser men medger enligt åtalet att han lurat till sig pengarna. I polisförhör har han sagt att han fått pengarna i lån men egentligen inte haft för avsikt att betala tillbaka dem. På detta sätt fick han inbetalningar till sitt konto vid ungefär 75 tillfällen under tidsperioden.
Åklagaren har på grund av detta medgivande lagt till ett alternativt ansvarsyrkande i sin stämning: för grovt bedrägeri.
Delar av pengarna ska ha gått in på 22-åringens konto. Han åtalas inte för delaktighet i utpressningen, utan för att ha låtit pengar föras vidare i hans namn till olika spelbolag i utlandet. Detta rubriceras som grov penningtvätt. 22-åringen lät 40-åringen använda hans bankkonto, internetbank-dosa och kontokort, och borde ha förstått att summorna som strömmade in och ut var illegala, anser åklagaren.
Polisens omfattande förundersökning av utpressningen ledde till att Ekobrottsmyndigheten öppnade en utredning mot företagaren. Den har blottlagt grova brister i bokföringen under 2016. Sammanlagt 55 transaktioner till ett värde av nästan 17 miljoner kronor har inte bokförts.
Pengaströmmarna har gått till 40- och 22-åringarnas konton. Några fakturor, underlag eller kvitton finns inte.
Företagaren åtalas av ekobrottkammaren för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Vederbörande har hittills inte meddelat sin inställning till brottsmisstankarna.