Utpressning vanligare enligt polisrapport
Utpressningsbrott blir allt vanligare. Det gäller också hot mot personer inom polis- och rättsväsendet. Det visar en ny rapport från Rikskriminalpolisen. Ofta är det olika mc-gäng som står bakom brotten.
i Sverige har enligt Rikskriminalpolisen tiodubblats under de senaste tio åren.
De nya mc-gängen etablerar sig främst på mindre orter.
Samtidigt har antalet utpressningsfall mot både näringsliv och privatpersoner ökat.
Utpressningsbrott har blivit vanligare och då är det bara domarna vi räknar. Det finns säkert ett stort mörkertal som inte anmäls. Främst gäller det indrivning av pengar för skulder som mc-gängen övertagit från andra personer, säger P-O Forslund, kriminalkommissarie vid Rikskriminalpolisen.
Rapporten visar också att medlemmar i mc-gängen inte drar sig för att hota vittnen, målsäganden, polis, åklagare och andra företrädare för rättsväsendet.
I Nyköpings tingsrätt pågår för närvarande en rättegång mot två män med kopplingar till mc-organisationen Bandidos. Männen åtalas för utpressning av en Nyköpingsbo. Åklagare Tomas Malmenby som driver målet har avböjt att kommentera hotbilden tills rättegången är avslutat och dom har fallit.
Hot mot åklagare och poliser är ett stort problem som håller på att kartläggas. Polisen håller också på att ta fram ett nationellt vittnesskyddsprogram, säger P-O Forslund.
Bandidos har ett fyrtiotal medlemmar i Sverige. Till organisationen hör också ett antal supporterklubbar med ytterligare anhängare.
Av Bandidos medlemmar är ungefär sextio procent dömda för brott, säger P-O Forslund.
I Sörmland arbetar polisen aktivt med att förhindra etablering av kriminella mc-gäng. I länet finns ett 25-tal motorcykelklubbar men endast ett fåtal använder sig av enprocentssymbolen som visar att de står utanför samhällets lagar.
I Sörmland har vi Desperados i Eskilstuna och Phoenix i Nyköping. Men Phoenix verkar vara på väg att försvinna, säger kriminalinspektör Lars-Erik Sundqvist vid Sörmlandspolisens kriminalunderrättelserotel.
Enligt Sundqvist sysslar inte dessa klubbar med indrivningsverksamhet så vitt han vet.
Däremot har det förekommit att personer med Bandidos eller Hells Angels-västar kommit utifrån för att driva in pengar från sörmlänningar.
De lever ofta på myten om sig själva och behöver inte uttala några direkta hot. Det brukar räcka med att de visar upp sig i de här kläderna för att skrämmas eller få folk att betala, säger Lars-Erik Sundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!