Moderaterna anser att Nyköping står långt ifrån att kunna införa ett aktivt skolval i Nyköping. De är kritiska till att inga politiska möten har hållits i frågan och utgår ifrån att förslaget ska drivas igenom med största möjliga samsyn.
– Ska man ha ett blocköverskridande beslut måste det föregås av en dialog, säger Petter Söderblom (M).
De anser att utredningen är så pass dålig att "kommunfullmäktige svårligen kan dra några slutsatser av den utredning som nu ligger på bordet".
Skolskjuts och andra punkter finns med i utredningen, kan du utveckla kritiken?
– I utredningen finns massor av problematiseringar och de tittar på olika bitar men det finns inget förslag till hur vi ska införa det här.
I utredningen beskriver de att kommunen kan använda den organisation som redan finns för antagning till gymnasiet. Ser ni att det finns andra lösningar?
– Det är bara en liten del i det hela. Det kan man göra på många olika sätt. Det kanske är det bästa men är inte säkert att kommunen behöver hantera den (antagningen), säger Petter Söderblom
Moderaternas kritik handlar i stort om avsaknaden av dialogen innan och under utredningen. De hade helst sett att politikerna hade fått diskutera fördjupat, bland annat frågan om skolskjuts.
– Det finns mycket att problematisera runt och det är just det som det måste föras samtal omkring, säger han.
Söderblom tycker att majoriteten har slarvat bort ett år.
– Det började ganska bra och jag trodde att det skulle komma fördjupande möten. Men det blev tvärtom, säger han.
Barn- och ungdomsnämdens ordförande, Kent Pettersson (S), tycker att utredningen "visar så gott den kan visa" men anser precis som Moderaterna att det nu behövs politiska diskussioner.
– Det hade varit bättre om nämnden fått jobba med det här på egen hand. Nu tillsätter vi en politisk styrgrupp så det här blir nämndens fråga och tar tillbaka kommandot från kommunfullmäktige, säger han.