Utryckningstiden förlängs om Avlastationen läggs ned
I onsdagens SN lovade räddningschef Ulf Forsman att budgetbesparingar inte ska påverka brandkårens utryckningstid. Risken är dock att Avla räddningsvärn läggs ned.
Räddningstjänsten i Gnesta kostar cirka 4,7 miljoner kronor i år. Det är en av de poster som Gnesta kommun har möjlighet att spara på.
Enligt kommunchefens förslag får räddningstjänsten 1,5 miljoner kronor mindre än vad ansvariga anser de behöver för att fortsätta verksamheten nästa år.
I onsdagens SN berättar räddningschef Ulf Forsman vad en besparing i den storleken skulle innebära.
All vår förebyggande verksamhet för skolungdomar upphör, säger han.
Troligen slutar räddningstjänsten också med utryckningar på äldrevårdens trygghetslarm och hjärtrelaterade larm. Risken är också att räddningsvärnet i Avla försvinner.
Brandmännens utryckningstid ska enligt Forsman inte påverkas av nedskärningarna. Men det håller inte alla med om.
Det stämmer inte. Utan Avla-stationen förlängs utryckningstiden med minst 20 minuter. Att lägga ned räddningsvärnet i Avla är ett hån mot medborgarna i norra kommundelen. Att driva hela den stationen har hitills i år kostat drygt 100 000 kronor. Det är mindre än vad en enda man som ingår i deltidsbrandkåren i Gnesta kostar, säger Avla stationsansvarige Kent Dornelius.
I Avla räddningsvärn ingår 16 man. De får bara betalt per utryckning och inte för jourberedskap som deltidsbrandmännen i Gnesta får.
Vi har som mest haft 30 larm under ett år, snittet ligger på tio till 15. Förmodligen betalar Avla räddningsvärn igen det de kostar flera gånger om. Vi hinner fram till olyckor och bränder så att situationen snabbt kan kontrolleras, säger Dornelius.
Räddningschef Ulf Forsman är efter att ha sovit på saken beredd att hålla med.
Jag får ursäkta mig. När jag lovade att nedskärningarna inte påverkar utryckningstiden tänkte jag främst på Gnesta. Det är självklart att Avla räddningsvärn är snabbare på plats i Avla och trakterna där omkring. Mycket av arbetet de gör sker helt på frivillig basis. De kan dessutom rädda liv vid olyckor genom att snabbt vara på plats, säger Forsman.
Deltidskåren i Gnesta får betalt både vid jourberedskap och vid utryckning. Om det tar 20 minuter längre tid för Gnesta att nå fram än det tar för de i Avla, kostar det ju mer pengar för den långa utryckningen. Jag tror att Avla räddningsvärn får vara kvar även i fortsättningen, säger Forsman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!