Utsatta barn bör få all hjälp på ett ställe

Barnets hus, ett ställe där olika myndigheter samarbetar för att möta barn som har utsatts för misshandel och sexuella övergrepp. Så lyder regeringens nya riktlinje till kommunerna. I Gnesta samverkar polis, socialtjänst och psykiatri, men i dagsläget finns inga planer på att öppna barnets hus.I Gnesta har i år hittills fem misshandelsbrott och åtta sexualbrott mot barn under 15 år anmälts.

Övrigt2004-12-16 22:36
När det sker startar många processer. Rättsväsendet inleder en utredning och ibland behövs en rättsmedicinsk undersökning. Socialtjänsten ska göra en utredning och inte sällan behöver barnet psykiatriskt stöd och sjukvårdsbehandling.
Det har visat sig att barnet, som redan har blivit utsatt för brott, återigen drabbas. Barn far ofta illa av att slussas runt mellan olika instanser.
För att undvika detta rekommenderar justitieminister Thomas Bodström barnets hus.

När en misshandel eller ett sexuellt utnyttjande av barn anmäls i Gnesta är socialtjänsten beredd på att bemöta barnen och deras familjer.
Vi har ett väl fungerande samarbete dels med socialtjänsten i Trosa och i Nyköping, dels med polisen, åklagarmyndigheten och barn- och ungdomspsykiatrin, säger Stefan Skarin, chef för individ- och familjeomsorgen.

Rädda barnen pekar på vikten av att handläggare är specialiserade på att bemöta traumatiserade barn.
Vi har grundläggande kompetens, men även spetskompetens, säger Stefan Skarin.
Det finns speciella kurser för hur man bemöter barn och föräldrar, men även kurser som tar upp juridiken kring det hela.
Tre handläggare på barn- och familjegruppen i Gnesta arbetar med den här typen av fall. Lagom många, anser Stefan Skarin.

Men regeringen, liksom Rädda barnen, anser att det bästa för barnet vore att möta alla myndighetspersoner i en och samma lokal.
Då kommer barnet till ett ställe och kan vistas i en trygg miljö, säger Marie Axelsson, rättssakkunnig på justitiedepartementet.

Samtidigt som det blir bättre för barnet tror regeringen att ett barnets hus kan leda till att fler förövare åtalas och döms för sina brott. Dessutom ska kommunens pengar kunna användas mer effektivt.
Idén om barnets hus är relativt ny och i Gnesta finns ännu inga konkreta planer på att öppna ett sådant. Men Ingrid Jerneborg (m), vice ordförande i socialnämnden, tror att det går att utveckla det samarbete som redan finns, både mellan kommuner och myndigheter.

Vi har inrättat en råd och stöd-verksamhet som drivs av socialtjänsten och finns i samma hus som polisen. Det är en början till ett sådant samarbete, även om landstinget ännu inte är inkopplat.
Gnesta samarbetar redan med Trosa, Nyköping och Oxelösund när det gäller exempelvis kvinnojouren Mira.
Om vi ska bygga ut samarbetet vore det naturliga att göra det tillsammans med dessa kommuner, säger Ingrid Jerneborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!