På måndag fattar kommunstyrelsen beslut om sin framtidsplan, som bland annat innehåller investeringsbudgetar för de kommande tre åren. Totalt ska kommunen lägga 75 miljoner kronor på nya och befintliga vatten- och avloppssystem, enligt förslaget till beslut.
‒Det är mindre pengar än vi har haft tidigare. De absolut största investeringarna har vi haft i år med totalt 90 miljoner kronor där Laxnelänken var en stor del, säger Björn Gudmundsson, VA-chef på Gnesta kommun.
Kommunstyrelsen har också att ta ställning till ett förslag om höjd VA-taxa med 9,5 procent nästa år, vilket motsvarar 64 kronor per månad för "en normal villa". I beslutsunderlaget konstaterar kommunen att underhållet av VA-nätet varit eftersatt i uppåt 30 år.
Villaägarna i Gnesta är kritiska till en eventuell höjning.
‒Om man tycker att det ska höjas så här många procent så har man gjort fel i kalkyleringarna. Det här måste man ha vetat om länge, man kan inte bara chockhöja. Dessutom har vi redan en väldigt hög skattesats i Gnesta, säger Charlotte Hallberg, ordförande för Villaägarna i Gnestabygden.
Tidigare i år släppte branschorganisationen Svenskt vatten en rapport som flaggade för att landets vatten- och avloppsnät är i behov av modernisering, något som befaras kunna fördubbla hushållens kostnader de kommande 20 åren.
Upprustning av ledningsnätet, det vill säga de rör som bland annat distribuerar vatten ut till hushållen, beräknas kosta fem, sex, respektive sju miljoner kronor de kommande tre åren.
Vidare är det en lång rad projekt som finns med på listan över planerade investeringar, bland annat läggs 9,5 miljoner kronor på färdigställande av Laxnelänken nästa år och totalt 19 miljoner kronor på utredningar och åtgärder kring Gnesta vattenverk och kommunens vattentäkter.
I dag tas kommunens dricksvatten från grundvattnet, men i framtiden kan andra lösningar bil aktuella.
‒Vi har utrett Klämmingen som en eventuell vattentäkt, säger Björn Gudmundsson, som menar att det finns både för- och nackdelar med grundvatten kontra sjöar som vattentäkt.