Vaccinet mot hjärnhinneinflammation använt sedan årtionden

Vissa föräldrar tvekar inför att vaccinera sina barn och minns med oro biverkningarna efter massvaccinationerna mot svininfluensa, då flera sörmlänningar fick narkolepsi. Men detta är ett väldigt säkert vaccin, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Foto:

Övrigt2017-06-01 19:15

Vaccinet Nimenrix har använts under tiotals år på åtskilliga miljoner barn, förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Om det hade funnits allvarliga biverkningar skulle de signalerna ha kommit för länge sedan. Vaccinet Pandemix (som användes på 60 procent av befolkningen år 2009 för att förhindra allvarlig svininfluensa, red anm.) var det extrema undantaget med en massa olyckligt sammanfallande faktorer, säger Anders Tegnell och syftar på att över 80 personer i efterhand konstaterades ha fått narkolepsi som biverkning av vaccinet.

Han konstaterar att vaccin generellt är mycket säkra och utprövade under lång tid.

– Miljarder barn har vaccinerats under hundratals år. Vaccinet Nimenrix har en väldigt bra effekt och de vanligaste biverkningarna är att man får lite ont i armen och kanske småfeber efteråt.

I flera europeiska länder vaccineras samtliga skolbarn mot hjärnhinneinflammation. Men det anser inte Folkhälsoinstitutet behövs i Sverige.

– Det var i början av 2000-talet som det dök upp många fall i Storbritannien, Frankrike och Belgien och man beslöt att vaccinera alla barn i skolåldern. I Sverige har vi inte alls de nivåerna att det skulle vara motiverat att vaccinera alla. De få fall vi har fångas upp snabbt och effektivt och vi håller konstant koll, säger Anders Tegnell.

Nu ska tusentals barn vaccineras i Nyköping, hur vanligt är det med så omfattande vaccinationer?

– Färre än en gång per år i Sverige.

Hjärnhinneinflammation

Har ditt barn något av symtomen på hjärnhinneinflammation ska du kontakta din vårdcentral.

Vanliga symtom är:

– svår huvudvärk

– illamående och kräkningar

– känslighet för ljud och ljus

– feber och blödningar i huden som ser ut som röda utslag eller blåmärken

– nackstyvhet

– kramper eller medvetslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om