Traditionellt har de etablerade riksdagspartierna varsin dag då de får stå i strålkastarljuset. Men konkurrensen med all annan verksamhet som pågår runt omkring är stor. Så hur bar sig politikerna åt för att fånga uppmärksamheten?
Socialdemokraterna tog i amerikansk anda artisten Marit Bergman till hjälp. Dessutom lyckades man uppseendeväckande dåligt med att vara sina kärnväljare till behag. Bergman tyckte för övrigt att det fanns anledning att fira eftersom Sverige kommer att ha en kvinnlig statsminister efter nästa val. Med största sannolikhet var det Sahlin som artisten syftade på.
I en nyligen genomförd undersökning över regeringsdugliga kandidater, överraskade Maria Wetterstrand med att knipa tredjeplatsen. Till förmån för sin bättre språkrörshälft har Wetterstrand inte överexponerats i media. Hon har med andra ord lyckats med konststycket att lysa i sin egen frånvaro och är oppositionens starkaste kort.
Appropå motsatsen till starka kort. Var Lars Ohly där? Det ser ut som det i Lasses fotoblogg.
Såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna lyfter frågor om etik, värdegrund och solidaritet. På MP:s egna dag stod Den goda maten på schemat och kanske fanns en och annan kristdemokrat på plats för en diskussion om Den goda människan.
Gränserna mellan partierna är ganska oskarpa tills man skrapar på ytan. Alla värnar om miljön, vill komma ur den ekonomiska krisen och få människor i arbete. Det är snarare formerna för genomförande som speglar skillnaderna. Dessutom är inte partipolitiken den identitet som det en gång var. Väljare känner generellt inte samma partilojalitet som förr och för vissa skrämmer fyraprocentspärren mer än andra.
Så varför inte slå ihop Folkpartiet och Centern? Jo, för att det finns ett värde i att ha kärnfrågor med kärnpublik. Centerpartiet har profilerat sig som ett företagarvänligt parti och skulle vinna på att kombinera detta med att plocka fram mer av det gröna i sig. Framförallt för att inte den livsstilsliberala ungdomen ska lägga sin röst på Miljöpartiet.
FP:s utspel om lärlingslöner och de övriga förslagen riktar sig förvisso till unga. Kanske kan det bli Folkpartiets uppdrag att inte bara reformera skolsystemet utan även reformera inställningen. Den måste nämligen slaktas, inställningen att det är bättre att vara arbetslös akademiker än att vara arbetande utan akademisk förberedelse.
När moderpartiet är upptaget hittar ungdomsförbundet på egna aktiviteter. Nja, riktigt så kanske det inte är. Men för Moderaterna hamnade Almedalen i EU-ordförandeskapets skugga. Ungdomsförbundet däremot, gjorde vad få riksdagspartier har gjort och genomförde en debatt med Sverigedemokratisk ungdom.
Och de andra då? Riksdagsaspiranterna Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna var också på plats. Vissa har mer vind i sina piratprydda flaggskepp än andra och kan mycket väl segla in i riksdagen 2010. Andra kommer förmodligen framstå som ointressanta. Så har vi Feministiskt Initiativ. Intresseförening? Tankesmedja? Politiskt parti?
Lobbyism är ett allomfattande begrepp.
Vad är väl en vecka i Almedalen?
Almedalen är Sveriges Mecka för lobbyism. Under ledigare former, i mingelvänliga forum, möter politiska makthavare både varandra och intresseorganisationer. Kritiker menar att det nuförtiden handlar mindre om politik än om PR. Och det går väl knappast att förneka. Ett år innan nästa riksdagsval är det viktigt att synas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!