Vägar och vatten kan stoppa planerad ekoby

Som väntat har myndigheterna synpunkter på programförslaget kring bygget av en ekoby i Hallebro. Trafiksäkerhet och vattenförsörjning är den största nöten att knäcka.

Boende i anslutning till området där ekobyn ska byggas har lämnat över ett gemensamt yttrande mot planerna på en ekoby i Gnesta. I anslutning till den planerade ekobyn ligger fyra fastigheter.

Boende i anslutning till området där ekobyn ska byggas har lämnat över ett gemensamt yttrande mot planerna på en ekoby i Gnesta. I anslutning till den planerade ekobyn ligger fyra fastigheter.

Foto:

Övrigt2018-03-22 08:00

Initiativet till att bygga en ekoby I Gnesta har mötts av mängder av hyllningar framför allt från människor som gillar tanken på en by som tillsammans satsar på hållbara hus för framtiden samt alternativa energilösningar.

Samtidigt skallar buropen från de som redan bor i området, som ligger några kilometer utanför centralorten. De boende har ingen förståelse alls för planerna på att bygga en by med 18 bostäder mitt i en kultur- och jordbruksbygd.

I detta tidiga skede där ingen detaljplan är utarbetad utan endast ett förslag ligger så har även myndigheter som Länsstyrelsen, Lantmäteriet och Trafikverket ändå fått tycka till om ekobyn.

I den gällande översiktsplanen från 2003 för Gnesta kommun ligger det aktuella planområdet utanför de utpekade utbyggnad- eller omvandlingsområden.

Länsstyrelsen saknar en tydligare motivering till att kommunen finner platsen lämplig att bygga på.

Något som sannolikt även kommer innebära att det tar lite längre tid att börja bygga är bedömningen att planläggningen ska föregås av en arkeologisk utredning.

► Trafikverket har synpunkter på planområdet som ligger direkt norr om väg 830. En smal krokig väg som dagligen trafikeras av cirka 350 fordon, enligt en mätning som gjorts 2011.

Myndigheten anser att den befintliga anslutningsvägen till allmän väg inte klarar ytterligare belastning i sitt nuvarande skick. Dessutom klarar vägen förmodligen inte siktkraven.

Därför delar Trafikverket kommunens bedömning att utfarten antingen behöver byggas om, alternativt att ett nytt anslutningsläge hittas innan detaljplaneskedet för att få en så trafiksäker lösning som möjligt.

Kommunen bör redovisa brister och behov till Regionförbundet Sörmland för en eventuell åtgärdsvalsstudie eller så tas kostnad för vägombyggnad av annan part än staten.

► Enligt Lantmäteriet så har ekobyn andelar i det samfällda området. Efter att detaljplanen vunnit laga kraft kan förslagsvis det samfällda område som berörs vid en tänkt utfart regleras till en närliggande fastighet genom fastighetsreglering.

Ekobyn belastas av servitut för brunn och vattentäkt till förmån för tre andra fastigheter.

Ska dessa servitut bestå eller ska förmånsfastigheterna ha del i de nya anläggningarna som ska anläggas? undrar Lantmäteriet.

SN sökte under onsdagen Gnesta kommuns planeringschef Tomas Enqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!