Våld mot journalister internationellt brott
Hittills i år, i november 2002, har 22 journalister och två mediamedarbetare i världen dödats. 110 journalister och tre mediamedarbetare är fängslade, de flesta utan rättegång. 37 cyberdissidenter är fängslade.
Detta rapporterar organisationen Reportrar utan gränser, Reporters sans frontières (RSF), som har huvudkontor i Paris och sektioner i andra länder, även Sverige.
Tyvärr förefaller svenska journalisters engagemang för utsatta kollegor runt om i världen vara svagt. Endast sex (6) svenska mediaföretag har tagit fängslade journalister som fadderfall, bland dessa Journalistklubben på Södermanlands Nyheter.
För ett år sedan berättade jag på denna sida om vårt fadderfall, den rwandiske radiojournalisten Dominique Makeli som suttit fängslad utan rättegång i Rwanda sedan 1994.
Dessvärre finns intet positivt att rapportera i Makelis fall. Ytterligare ett år har han tillbringat i fängelse utan tillfälle att rentvå sig i en rättslig prövning. Pressfriheten i Rwanda är fortfarande starkt beskuren. Desto angelägnare att fortsätta vädja till rwandiska myndigheter om denna kollegas frigivning!
RSF har vid besök i Rwanda funnit att fängslandet av Dominque Makeli och Tatiana Mukakibibi är uppenbara attacker på pressfriheten, medan övriga journalister som fängslats deltog i folkmordet eller har fängslats på icke-professionella grunder.
Trots att sådana undersökningar ibland kan göras är RSF ingalunda en organisation med stora resurser. Eldsjälar håller verksamheten igång, det gäller även Sverige.
Tänk om stora mediakampanjer kunde startas för Win Tin i Burma och Yu Dongyue i Kina, bägge fängslade 1989. För deras många landsmän och kollegor som fängslades 1990 och därefter.
RSF visar på utmärkt hemsida (engelska, franska, spanska) aktuella hot mot pressfriheten i olika delar av världen. Här finns listor med namn och berättelser om utsatta journalister.
Värst drabbad är AbdullahAli Al-Sanussi Al-Darrat, fängslad i Libyen 1973.
Men vi har även näraliggande exempel på hur munkavle sätts på journalister, i länder på andra sidan Östersjön. RSF kräver att de som gjort sig skyldiga till våld mot journalister ska åtalas vid den nyinrättade internationella brottsdomstolen.
Organisationen rapporterar att pressfriheten i världen drastiskt försämrats under 2001. Den borde få starkare stöd av medieföretag, journalistklubbar och enskilda. Du kan bli medlem i Reportrar utan gränser, ta fadderfall eller enbart underteckna petitioner på nätet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!