Väldigt gröna fingrar

Karin Berglund har gröna fingrar. Jättegröna. Hennes böcker handlar om trädgård, men man behöver inte ha några egna stolta odlarambitioner för att läsa dem. Det duger bra att bara drömma.

Övrigt2003-07-21 22:20
I Karin Berglunds kommande bok, Blombok. Rapport från en trädgård lyser odlingstipsen med sin frånvaro. Hon har för länge sedan slutat att skriva om hur man gör. Hellre skriver hon om hur det ser ut, hur det luktar, hur de gör i Kina, eller om hur trädgården har avbildats i konsten.
Jag tycker det är mer intressant hur man förhåller sig till sin trädgård. Varför har man den över huvud taget? Varför håller så många på med trädgård när de lika gärna kunde samla frimärken, säger Karin Berglund, som var gäst vid måndagens Läslust på Café Hellmans i Nyköping.

Hon utbildade sig till journalist utan några baktankar om att skriva om trädgård. När hon en gång började som trädgårdsskribent på 1980-talet skrev nästan inga tidningar om sådana saker.
Ändå hände det sig att DN, där hon jobbade, planerade en bilaga där bland annat trädgårdsartiklar skulle ingå.
Och Karin Berglund anmälde sig frivilligt.
Att hon några år tidigare hade börjat odla var ett slags reaktion på diskussionen om världssvält och livsmedelsbrist.
Jag tänkte att jag skulle odla min mat själv. Dels ville jag kunna det och dels ville jag att det skulle vara ekologiskt odlat. Då, i slutet av 1970-talet, ansågs det otroligt löjligt, lika flummigt som stjärntydning.

Hon är förvånad över hur fort allting har gått. I dag finns det ekologiska alternativ till de flesta livsmedel och trädgårdsintresset bara ökar, trots att eller kanske just på grund av att många människor har ont om tid.
Karin Berglund tror att en liten täppa för många kan vara en plats att vara ifred på, en möjlighet att ägna sig åt något kreativt utan att bli betygsbedömd, och ett slags terapi.
Det hjälper en också att se sin plats i tillvaron. Det är trösterikt att se fröna som växer, blommar, vissnar, hamnar på komposten och blir jord. Det liknar så mycket människolivet. Kanske kan det hjälpa oss att försonas med kortheten, med det givna slutet, funderar Karin Berglund.

Hennes egen trädgård ligger i Kvarnbyn, en K-märkt del av Mölndal. Liksom huset är den gammal, från mitten av 1800-talet. Fel och brister saknas inte.
Den sluttar kraftigt åt fel håll. Man måste terrassera och terrassera. När man ska sitta och äta i min trädgård har man fått hålla sig i bordet eller i varandra för att inte ramla omkull, berättar Karin Berglund, som är glad att just det problemet är avhjälpt.
I år har hon fått hjälp att lägga en plattkonstruktion som gör att gästerna i fortsättningen kan sitta i lugn och ro och äta middag under ett 100 år gammalt päronträd.

Den nya boken tog sin början en vårdag då två förbipasserande stod och betraktade trädgårdsskribentens tomt med viss skepsis.
De båda damerna tyckte att där var bra skräpigt det hade de inte trott om författaren till Bonniers stora bok om Din trädgård med flera gröna titlar.
Karin Berglund började tänka på hur olika en trädgård kan se ut beroende på säsong, men också beroende på kynnet hos betraktaren.
Man väljer hela tiden vad man tittar på. Det är en läggningsfråga: när man kommer in i ett rum som solen lyser in i ser man det fina ljuset, om man är slarvig, som jag, eller så ser man bara dammet.

Karin Berglund beskriver sin egen trädgård med buxbomskvarter, liljor, julrosor och pioner.
I princip är den klar, säger hon, den är bara inte rensad. Därför är den inte lika vacker för ögat som den är för henne. Det är där drömmarna kommer in.
Jag hävdar med bestämdhet att drömmen om en trädgård kan vara lika underbar som en verklig trädgård, om inte mer, säger hon.

Trädgård är inte natur utan kultur, påpekar Karin Berglund i Blombok. Trädgårdskonsten är en del av arkitekturen, en del av konsthistorien.
I sina böcker målar hon i både text och fotografi växternas former och färger, mönster och nyanser och detaljer in till minsta pistill.
Hon letar efter det som är vackert och hon hittar det, också i november med grått ljus och blöta löv på svart asfalt. Det finns där, om man bara tittar.

Maria Reinholdsson


Fakta / Karin Berglund
Bor: I Mölndal utanför Göteborg.
Yrke: Journalist, författare och fotograf.
Har bland annat skrivit böckerna Så i ruta, Längtans blommor, Lust och fägring, Din trädgård och Med fingrarna i jorden. Huvudförfattare och huvudredaktör för Bonniers stora bok om Din trädgård. Den senaste titeln, Blombok, kommer ut
i oktober.
Familj: Två döttrar: Jessika (som bidrar med illustrationer i den kommande boken) och Sara, ett barnbarn och en katt.
Favoritföremål: Ett kort från Rom som kan vikas ut och bli en ros. Det säger så mycket om vad en trädgård kan vara bara drömmar.
Tre favoritväxter: snödroppar, pioner, kungsliljor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om