Vänskap och samarbeteså in i Norden
Intresset för Norden och samarbete med de nordiska länderna fanns hos mig redan som ung. Det var pappa som väckte det, berättar Christina som kommer från Jönköping, vilket märks på r-en. Jag hade en brevvän från Bodö och träffade finska ungdomar i vår vänort.
Hon är socionom, studerade i Göteborg och kom till Nyköping julen 1981, som hon minns som mycket kall. Sin arbetsplats har hon på Medhälsan.
Men nu är det mycket Norden som gäller, dels att föra ut budskapet lokalt, dels att medverka i centralstyrelsen.
Nordens idé handlar om vänskap och kunskap, om samarbete som ska berika vår vardag, att genom samarbetet bygga mångkulturella samhällen. För mig är mötet med människan det viktiga. Att ha en mötesplats, att resa och träffas. Nu pågår också ett stort arbete för att få med de Baltiska länderna i gemenskapen. Vi försöker vara så aktiva som vi kan och ha medlemsmöten som är lockande.
Norden i Nyköping är exempelvis med i Sörmland läser nordiskt, med underrubriken Öar i Västerhavet. Deltagarna i en resa , som i somras gick till Färöarna, har läst om resmålet och träffas efter resan för att minnas.
Det är en bra form att läsa, resa och träffas, menar Christina. Vi diskuterar hur vi ska gå vidare och har tankar kring hur vi ska samarbeta i Baltikum, norra Finland och Barenshavsregionen.
Intresset för Nordiskt samarbete finns, menar Christina. Frågan är bara hur man når ut. Vi är med i gränslös festival och vi har ett bra samarbete med biblioteket och vi skulle gärna komma ut bland invandrare och ungdomar.
Men nu visar det sig, när Christina berättar, att det finns mängder av olika projekt och samarbetsformer för att stärka gemenskapen i Norden. Där finns stående programpunkter som Kura skymning, en gemensam nordisk biblioteksvecka då man läser ur samma bok i alla bibliotek samtidigt. I år läses H C Andersen. Där finns Nordiskt gästabud med mat och underhållning och man har trevligt tillsammans. Man jobbar mot universiteten och i nära 20 år har man jobbat för att unga ska få ett sommarjobb i ett nordiskt land och bo tillsammans med ungdomar. I skolorna finns så kallade vänskapsklasser där syftet är att klasserna ska hälsa på varandra. Norden jobbar också på att förenkla eller ta bort byråkratiska hinder mellan de nordiska länderna.
Vi försöker ha fyra till fem program per termin, kvalitet mer än kvantitet, och där samtalet kan vara det viktiga.
Christina nämner Karlshamn som en ort med ett livaktigt Nordenarbete. Föreningen där har 2000 medlemmar och har en aktivitet per vecka. Ett arbete som bygger på eldsjälar.
Genom de Baltiska ländernas medlemskap i EU har även EU blivit viktigare och man försöker på olika sätt få med just de länderna i Nordengemenskapen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!