Vänstern ekar tom

Kapitalismens belackare fortsätter att tälta i städer i hela västvärlden. Kampandan lever vidare även i Stockholm.

Övrigt2011-10-25 05:00

I helgen bekräftade occupy-rörelsen bilden som många har av deltagarna, att de saknar riktning och visioner. En tusen år gammal ek omringades utanför radiohuset i Stockholm. Orsaken var att trädet ska sågas ned eftersom det är dött och anses utgöra en trafikfara. Vad det har med kapitalism och banksystem att göra är oklart. Ockupanterna protesterar tydligen mot lite allt möjligt som har med överhet att göra, och i går fortsatte det på Brunkebergstorg.
Oavsett var man tycker om occupy-rörelsen så är en sak klar. Här finns en grupp människor som är missnöjda med det rådande samhällsparadigmet, kapitalismen. En chans att plocka väljarsympatier är därmed serverad på silverfat för ett parti på nedgående. Vänsterpartiet har äntligen en grupp som visar sitt stöd på ett ideologiskt plan.
Så vad gör Vänsterpartiet? Ingenting. I söndags (23/10) deltog partiledarkandidaten Jonas Sjöstedt i en debatt om bankkrisen i SVT:s Agenda. En kris som är nära sammanlänkad med den internationella occupy-rörelsen. Sjöstedt hakade inte på att det finns människor som vill se en ny samhällsordning. Inte heller någon annan i Vänsterpartiet har utnyttjat detta till partiets fördel. Troligt är att ledningen är fullt sysselsatt med att få tag på en ny partiledare. Men det är anmärkningsvärt att ingen använt ockupanternas röster för att hävda att socialism är ett bättre alternativ.
Vänsterpolitiker påstår återkommande att ideologiska visioner har försvunnit ur politiken. Kanske borde de reflektera över sin egen ideologi. Hade året varit 1968 hade partiets riksdagsledamöter sprungit till radiohuset och kramat den döende eken – i kollektiv glädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om