Vänsterpartiet efter infartsavtalet: "Vi har inte gett upp kampen"

Efter onsdagens kommunfullmäktige är Infart västra Tosa ett steg närmre att bli verklighet. Med 28 ja-röster mot sju nej skrev kommunen på avtalet med Trafikverket.

Tommy Fogelberg (V), tänker inte ge upp kampen mot infarten.

Tommy Fogelberg (V), tänker inte ge upp kampen mot infarten.

Foto: Nordin Sandra

Övrigt2018-06-14 19:30

När SN pratade med Tommy Fogelberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Trosa, efter onsdagens kommunfullmäktige hoppades han att det skulle vara möjligt att stoppa projektet innan första grävtaget.

– Hur det skulle gå till vet jag inte riktigt just nu, men vad skulle jag säga. Jag ville markera att vi inte gett upp kampen och jag har förstått att det kommer bli en namninsamling också.

Han menar även att den opinion som i dagsläget finns mot infarten växer och hänvisar till det debattinlägg som SN publicerade i onsdagens tidning.

– Jag tror inte den är i majoritet. Men det innebär inte att det finns en klar majoritet som är för bygget. Jag tror att det är ganska många som är rätt likgiltiga och tycker att kommunen funkar bra. Sakta men säkert verkar folk vakna upp och undrar vad det är som händer.

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Portnoff (M), känner inte heller av att det finns någon större opinion i kommunen mot bygget och menar att det i sådana fall borde ha synts i de senaste två valen.

– Det var en valfråga både 2010 och 2014. Jag tror att det kan finnas många som är kritiska till vägbyggen, det är jag med. En del av partierna som är emot infarten vill också att vi ska förtäta och bygga mer i centrala Trosa. Om du ställer den frågan till befolkningen är jag säker på att det är en förkrossande majoritet som inte vill att man förtätar stadskärnan. Jag känner mig trygg i att vi under två val har haft frågan på bordet och att de partier som förordar infarten har fått ett mycket kraftigt stöd i de valen.

I det avtal som tecknades med Trafikverket fanns även en klausul som gör att både Trafikverket och kommunen kan omförhandla avtalet om kostnaderna skulle skjuta iväg. Något som Tommy Fogelberg inte tror är osannolikt.

– Det finns väl ingen som varit med om ett vägprojekt som stannat vid budget. Om vi har fortsatt högkonjunktur vet vi hur det är med anbudsförfaranden, då drar det iväg. Det är möjligtvis en djup lågkonjunktur som gör att det kan bli billigare än vad man kan tro.

Kostnaden för vägprojektet är inget som Daniel Portnoff oroar sig för och menar att Trafikverket är van vid att kostnadsbedöma den typ av kortare vägbyggen infarten innebär. Möjligheten att omförhandla är ytterligare något som gör att han ser projektet som tryggt att genomföra.

– Vi vet att det finns en möjlighet att avbryta detta om vi anser att det behövs av något skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!