Vänsterpartiets Lotta Back vill få bort skillnader

Kön och ekonomisk ställning är två faktorer som avgör vilken vård du får i dag. Det säger Lotta Back, Vänsterpartiets ordförande i landstinget. Hennes mål är att skapa en vård som är jämlik, för alla.

Övrigt2018-07-16 05:30

Lotta Back sluter upp vid Djulö café i Katrineholm en måndag eftermiddag. Platsen passar bra, dels för att hon bor i Bettna, men också på grund av att hon strax efter intervjun ska bege sig till sitt extrajobb som timvikarie som psykiatrisjuksköterska på Kullbergska sjukhuset.

Till vardags har Lotta Back sin plats i Vita huset, landstingets centrala administrativa byggnad i Nyköping.

Korridoren delar hon med gruppledarna i den styrande koalitionen som partiet har ett valtekniskt samarbete med. Det innebär i praktiken att Vänsterpartiet understödjer Socialdemokraterna och övriga partier. Av de 71 platser som finns i landstingsfullmäktige har den styrande koalitionen 33 och Vänsterpartiet (som fick 5, 6 procent av rösterna i valet 2014) fyra, vilket ger partiet en viktig roll.

På frågan om hur det har varit att ingå i ett valtekniskt samarbete under mandatperioden som varit, svarar Lotta Back att det har varit både och.

– Vi gruppar inte med någon och var lite utanför i början. Det har blivit bättre. Efter ett tag blev vi inbjudna att sitta med i utskott och beredningar. Men vi är fortfarande lite utanför i införarbetet. Men vi tycker att det har varit en bra lösning för länet. Vi är nöjda och känner oss inte bakbundna.

Överenskommelsen för Vänsterpartiets del innebar ett löfte om att inte skriva budget med oppositionen.

– Det var lätt eftersom SD sitter där, säger Lotta Back och tillägger att hon känner att partiet har fått igenom en hel del. Hon nämner bland annat avgiftsfria cellprov och mammografi och gratis TBE-vaccin för barn. Det senare var ett resultat av en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Koalitionen la närmare tre miljoner kronor på satsningen i förra budgeten och blev första landsting i landet att införa gratis TBE-vaccin för barn.

Lotta Back är tjänstledig från sitt arbete på det som tidigare hette Ätstörningsmottagningen men har alltså inte helt gett upp arbetslivet för uppdraget som gruppledare i Vänsterpartiet.

– Jag vill ha en fot kvar i arbetslivet lite grann. Jag vänder inte ut och in på mig själv, men jag är 52 år och tror inte att jag kommer vara arvoderad politiker tills jag går i pension. Eller att det ens skulle vara bra om jag vore det. Jag som person behöver också få bryta av ibland, jag har väldigt mycket att läsa och tycker att det är nyttigt att jobba. Och det håller mig uppdaterad.

Uppdraget som gruppledare tycker hon är väldigt smickrande.

– Det är verkligen ett förtroendeuppdrag. Drivet är att andra tänker att jag kan, säger Lotta Back.

Hon beskriver sig själv som en person som vill att andra ska få utrymme och berättar att hon nu laddar inför valet som hon tror kommer vara kul, men också intensivt.

Vänsterpartiet har sina starka fästen i länet i framförallt Oxelösund och Flen. Målet, säger Lotta Back, är jämlikhet inom vården.

– Jämlik vård innebär att patienter erbjuds den vård och behandling som de ska ha oavsett ålder, kön, nationalitet, religion, funktionshinder, ekonomi och yrkesval. I dag är det skillnad på vilken behandling som erbjuds utifrån kön och ekonomi. Läkemedel och sjukskrivningar erbjuds män i större omfattning än kvinnor till exempel. Medellivslängden varierar mellan korttidsutbildade och långtidsutbildade med rätt många år. Det är inte rimligt att det är på det sättet. Utbildning och information är viktiga åtgärder för att komma tillrätta med den ojämlika vården, förklarar hon.

Ett annat viktigt område för Vänsterpartiet inför valet är arbetstidsförkortning. Egentligen vill partiet ha sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön. Men det är svårt att dela nattarbetstid på ett bra sätt, resonerar Lotta Back. Partiet har förslag på två vårdcentraler i Sörmland, i Gnesta och i Trosa där man vill prova sex timmars arbetsdag.

– Det har vi med i våra två senaste budgetar och det är finansierat. Eftersom bristen på personal är stor, så finns det inte möjlighet att genomföra arbetstidsförkortning på en gång överallt. Det behöver ske successivt och med en långsiktig plan, säger Lotta Back.

Hon sätter fingret på det som är en av landstingets största utmaningar, personalförsörjningen. Konkurrensen om vårdpersonalen är hård och bristen på yrkeskategorier ökar hela tiden, eftersom det länge funnits för få utbildningsplatser, säger Lotta Back, men tillägger att hon också ser att vårdyrket är tufft för många.

– Det sliter för tidigt på grund av stress och det är sorgligt.

För att skapa en hållbar kompetensförsörjning och nå målet om att bli en attraktiv arbetsgivare gäller det att både kunna rekrytera och behålla personal, fortsätter hon.

– Personalförsörjningen är en springande punkt. Allt hänger på det. När vi inte har personal till att hålla öppet de vårdplatser vi har, så ökar trycket på våra mottagningar och vårdcentraler. Det blir som en ond cirkel när till exempel patienter inte kan opereras för att det inte finns sängplats ledig efteråt. Väntetiderna ökar och mycket resurser går till akutvården, som samtidigt blir mycket belastad.

Receptet för att behålla och rekrytera personal är betald utbildning och bra löner, enligt Vänsterpartiet. Fler ska utbildas till vårdyrken med studiepeng från landstinget och fler ska stanna kvar genom arbetstidsförkortning.

Ett förslag för att uppmuntra personal inom landstinget är stanna kvar-bonus (15 000 kronor var femte år) och ett månadskort per år på kollektivtrafiken för personalen.

– Vi ligger rätt bra till när det gäller lönerna jämfört med andra regioner och landsting, men vi kan inte stanna upp. Däremot kan vi inte tävla med de privata, de erbjuder det dubbla, säger Lotta Back.

Just privatisering av vården, eller snarare ett motstånd gällande privatisering är något som ligger partiet varmt om hjärtat. Men det är inte så att vänstern är emot valfrihet, förtydligar Lotta Back.

– Vi är för riktig valfrihet, det vill säga att man kan välja mellan olika saker, till exempel olika behandlingar. Vi anser att det ska finnas ett brett utbud inom den offentliga vården och det ska vara så bra, att privata alternativ blir överflödiga.

Får Lotta Back sikta högt, vore majoritet häftigt, efter valet i september.

– Men målet är att få igenom så många jämlikhetsfrågor som möjligt. Att få bort skillnader. Vi har strukturella problem här liksom de finns överallt. Man kan tycka att vi ligger i framkant jämfört med andra länder, men det finns mycket kvar att göra här hos oss också, säger hon.

Valet 2018

Söndagen den 9 september går Sverige till val till riksdagen, kommuner och landsting. En av valets viktigaste frågor är sjukvård och i en serie artiklar kommer vi intervjua samtliga toppkandidater för partier som ställer upp i landstingsvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om