Var fjärde saknar gymnasieslutbetyg
Lite drygt var fjärde 20-åring i Sörmland har inget slutbetyg från gymnasiet. Oxelösund är sämst i länet. Där saknar 35 procent av 20-åringarna slutbetyg från gymnasiet.
Rikssnittet för andelen 20-åringar med fullföljd gymnasieutbildning är 72 procent. Länssnittet i Sörmland hamnade precis över, på 73 procent.
Av de sörmländska kommunerna låg alla övriga, utom Gnesta, under den siffran. Gnesta tangerade rikssnittet genom att också hamna på 72 procent.
Flen, Katrineholm och Nyköping ligger närmast över Oxelösund på den undre delen av länslistan.
Om man ser till länssiffrorna för övriga län i Mälardalsregionen ligger Sörmland efter Östergötland och Uppsala län, där 74 respektive 75 procent av 20-åringarna har slutbetyg från gymnasiet.
Noterbart är att Sörmland har bättre resultat än både Västmanland och Stockholms län.
I övergången mellan gymnasiet och studier vid högskolan händer dock något. Av de sörmländska ungdomar som 2002 fick slutbetyg från gymnasiet hade tre år senare bara 40 procent gått vidare till högskolestudier. I Stockholms län är siffran 50 procent och även de andra länen i Mälardalsregionen uppvisar bättre siffror än Sörmland.
Med andra ord glider Sörmland tillbaka till den traditionella bilden med en låg andel ungdomar som fortsätter till eftergymnasiala studier.
Av eleverna i Sörmland som hade minst betyget godkänd i kärnämnena engelska, matematik och svenska gick den största andelen på det naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller teknikprogrammet.
I Oxelösund fick alla eleverna på de programmen slutbetyg, medan motsvarande siffra för eleverna vid Nyköpings gymnasieskolor var 97 procent.
En allmän trend som Skolverkets rapport vittnar om är att allt fler elever väljer bort högre kurser i moderna språk och matematik.
Skolverket rapporterar även att skillnaden i genomsnittlig betygspoäng mellan fristående och kommunala gymnasieskolor fortsätter att minska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!