Var tredje underkänd nia är nu godkänd
I höstas misströstade de om att komma in på gymnasiets nationella program. Nästan 22 procent av niorna i Nyköping klarade inte nålsögat, det vill säga godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik. Utan godkända betyg i kärnämnen är det stopp för de nationella programmen. Enda alternativet om de vill fortsätta på gymnasiet är det individuella programmet.
Men när eleverna samlades på sina respektive högstadieskolor på fredagen såg det betydligt ljusare ut. Nu är det 15 procent som inte klarat kärnämnena.
Räknar man i elever istället för procent var det 117 av de 536 niondeklassarna som i höstas hade underkänt i kärnämnena. Det är nästan var fjärde elev i nian.
Vårterminsbetygen visar att 80 av de 536 eleverna fick underkänt i kärnämnena. Det betyder att 37 elever höjt sina betyg under vårterminen i svenska, engelska och matematik.
Barn- och utbildningschefen Erik Carlgren blev självklart mycket glad när han fick den färska statistiken i sin hand.
En mycket kraftig förbättring, det är bättre än förra vårens resultat, säger han med glädje i rösten.
Jag har trott på en vändning, tillägger han. Jag har känt mig lugn och trygg med den personal vi har. Skolorna blir bättre och bättre och det är medarbetarna som gör det. Idealet är förstås att alla ska bli godkända.
Eleverna har lagt ned ett stort jobb, och de har gjort det med förstärkta personalresurser. Det senaste läsåret har det anställts en socialpedagog på varje högstadieskola i kommunen. Det har gett extrastöd åt elever med stora problem. Till förstärkningen hör även bland annat ökade speciallärarinsatser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!