Vård i hemmet ett alternativ
Vi passerar förskolan i Svalsta och svänger in på Höders väg. Här bor Maud Lindberg och hos henne har områdets dagbarnvårdare samlats. Det myllrar av småttingar i sandlåda och i lekstuga. Dagbarnvårdarna Susanne Eklund, Maud Lindberg, Camilla Hagberg och Anneli Johansson är på plats.
Susanne och de övriga dagbarnvårdarna ser gärna att föräldrar hör av sig till dem för att höra vad de kan erbjuda. Chefen för förskolan i Svalsta, Birgitta Haglund, är chef för dagbarnvårdarna också och de har kontakt minst en gång i veckan.
Man kan ha samma utbildning som de som jobbar på förskolan, men det är inte nödvändigt, förklarar Susanne. I gruppen har vi olika utbildningar som kompletterar varandra bra. Och vi erbjuds utbildning av kommunen.
Dagbarnvårdarna är vikarier för varandra så de träffas regelbundet för att diskutera scheman och praktiska frågor. Men, det inte minst viktiga är att barnen lär känna alla dagbarnvårdare eftersom de vuxna hoppar in för varandra.
Det är bra att barnen känner oss och att föräldrarna känner trygghet.
Det finns en lokal för dagbarnvårdarna och den ligger i Svalsta gammelgård. Dessutom är barnen med i församlingshemmet på kyrkans samlingar för barn.
För verksamheten får de en summa för att köpa in material men det är upp till dagbarnvårdarna att fördela pengarna. Chefen gör en säkerhetskontroll och har medarbetarsamtal. De ordnar också föräldramöten och har en del traditioner, som Lucia och dropinfika. De har arbetsplaner och etik- och moralplaner.
Susanne Eklund tycker att intresset för dagbarnvårdare är för litet.
Vi vill vara ett alternativ genom att jobba på det här sättet, förklarar hon. Om vi inte får några barn att ta hand om så kan vi inte fortsätta. Och vi känner att för barnens skull måste det här alternativet finnas.
Maud Lindberg visar runt i huset. Här finns en toalett som barnen använder, det sitter staket så att små barn inte kan ta sig in rum där de inte ska vara och det finns ett lekrum. Ungefär som på en förskola.
Dagbarnvårdarna har också med sina egna barn och tidigare räknades de in i gruppen, och då fick de betala barnomsorg, men så fungerar det inte längre i Nyköping. Barnen är från ett år upp till åtta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!