Vårdnadsbidrag lockar flest i Gnesta tror politikerna

Mellan 50 och 70 barn i Gnesta. Färre i Trosa. Det tror politikerna om kommuninvånarnas intresse för vårdnadsbidraget, som kan införas från 2008.

Övrigt2007-01-30 21:17
Gnesta kommun börjar under året förbereda införandet av vårdnadsbidrag.
Vi har sagt att vi ska titta på hur man kan göra under 2007. Samtidigt inväntar vi regeringsförslaget så att vi inte gör något som går emot det, säger kommunalrådet Henric Sörblad (m).
Bidraget, eller barnchecken som Gnestapolitikerna kallar det, ska sedan införas under 2008 eller 2009.

Henric Sörblad tycker att det finns ett tydligt behov i kommunen.
Det märktes under valrörelsen att det finns ett tryck. Traditionsmässigt har Gnesta en hög andel föräldrar som är hemma med sina barn, säger han.
Mona Elveskog, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, uppskattar att mellan 50 och 70 barn kan komma att stanna hemma med hjälp av vårdnadsbidraget, det vill säga omkring tio procent av barnen.

Samtidigt skulle två avdelningar inom förskolan i så fall kunna stänga. Enligt en grov beräkning skulle kommunens kostnader för barnomsorg bli omkring 500 000 kronor dyrare.
Kommunalrådet i Trosa, Daniel Portnoff (m), är också positiv till vårdnadsbidraget.
Men det är klart att man skulle önska att det var statligt finansierat, det vore det bästa, säger han.

Han tror ändå inte att det handlar om någon stor kostnad för Trosa.
Min magkänsla säger att det blir ganska små belopp.
I Trosa har vi många som jobbar och det här berör en relativt liten grupp, säger Daniel Portnoff.
Skolchefen Eva Stormgaard håller med.
86 procent nyttjar barnomsorgen i Trosa. Det är en av de högsta siffrorna i landet. Ofta krävs två inkomster i hemmen och många pendlar ut ur kommunen. Vi har inte fått några förfrågningar från föräldrar hittills, säger hon.

Socialminister Göran Hägglund förklarade på tisdagen att vårdnadsbidraget ska kunna införas från första januari nästa år. Det ska vara frivilligt för kommunerna att införa bidraget.
Regeringskansliet har inte gjort några beräkningar på vilka eventuella extrakostnader bidraget kommer att innebära.

Det beror litegrann på den enskilda kommunen, dels på vilka kostnader man har för barnomsorgen i dag, dels på hur många föräldrar som väljer att utnyttja den här möjligheten.
De flesta kommuner som hör av sig till oss säger att det inte kommer att innebära några merkostnader för dem, säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om