Vårdpersonalens schema är för dyrt

Socialförvaltningen i Gnesta hade hoppats att kortare arbetsveckor och mer personal skulle minska kostnaderna för sjukskrivningar och vikarier inom äldreomsorgen. Men systemet visade sig kosta för mycket och förvaltningen vill därför avskaffa arbetsschema så snart som möjligt.

Övrigt2004-04-16 00:05
Under ett år har sammanlagt fyra avdelningar på äldreboendena Liljedalshemmet och Frustunagården arbetat efter det så kallade 3+3-systemet. Både personalen och de boende är mycket positiva men utvärderingen visar en ökad kostnad på 1,7 miljoner kronor. Socialförvaltningen vill därför ändra schemaläggningen så snart som möjligt, dock senast vid årsskiftet.

Vi hade hoppats på minskade vikarie- och sjukskrivningskostnader men tyvärr blev det inte så, säger utredningssekreterare Gunilla Bränström.
3+3-systemet innebär att personalen arbetar tre dagar och därefter är ledig tre dagar efter ett rullande schema. Erfarenheterna från andra kommuner visar att kostnaderna inte har ökat trots den ökade personaltätheten. Mindre behov av vikarier och färre sjukskrivningar har vägt upp.

När Gnesta kommun införde 3+3 på försök var det under förutsättning att budgeten kunde hållas.
Det är svårt att dra några slutsatser. Sjukskrivningarna har gått ner, men de har gått ner även på avdelningar som inte har 3+3, fortsätter hon.

En enkätundersökning visar att de boende är enbart positiva. Personalen har mer tid, är piggare, gladare och har mer tålamod. Schemat innebär att samma personer arbetar ihop och att vikarierna är färre vilket blir tryggare för de boende.
Några i personalen tycker att det är en nackdel att de jobbar fler helger än tidigare men att det övervägs av kortare helgpass och färre arbetstimmar. Arbetstidsförkortningen med 4,6 timmar per vecka ska användas till friskvård och kompetensutveckling vilket inte har fungerat för alla.

Personalen vill behålla sitt schema och andra avdelningar önskar ta efter. Men eftersom det inte har ekonomisk bärighet föreslår socialförvaltningen att systemet upphör så snart som möjligt, dock senast vid årsskiftet.
Förhoppningen är att personalen inte ska behöva gå tillbaka till det traditionella 5+2-schemat utan hitta något annat som fungerar bra utan att kosta mer. Vissa avdelningar inom äldreomsorgen använder ett schemaläggningsprogram, Time Care, där personalen själva lägger sitt schema och får möjlighet att anpassa arbetstiden efter individuella behov.
Hade det varit möjligt hade vi behållit 3+3. Personalen är mycket nöjd och högre personaltäthet ger bättre kvalitet, säger Gunilla Bränström.

Personalen och fackförbundet Kommunal vill inte kommentera förslaget i nuläget. Arbetsplatsombuden på Frustunagården och Liljedalshemmet arbetar med en konsekvensanalys om vad det innebär om 3+3-systemet tas bort. Analysen ska vara klar på måndag, då den ska presenteras för förvaltningschefen och kommunpolitikerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!