Vårens ankomst firas med dans

Persiskt nyår infaller i samband med vårdagjämningen. På förskolan Ekbacken i Oppeby fick barnen möta högtiden med dans och dofter.

Mycket symbolik på det dukade nyårsbordet. Lycka, välgång, hälsa och skönhet hoppas man på inför det nya året.

Mycket symbolik på det dukade nyårsbordet. Lycka, välgång, hälsa och skönhet hoppas man på inför det nya året.

Foto:

Övrigt2017-03-22 21:00

Nyårsdukningen är gjord med omsorg. Pedagogen Khoshghadam Shahnazavi, på jobbet kallad Fiffi, har bakgrund i Iran och fortsätter som många andra att fira nouruz även i Sverige.

– Nouruz firas under 13 dagar. Det tar ett par veckor att hinna gå hem till släkten och vännerna och fira. Vi gillar fest, säger hon glatt.

Enligt Agneta Ericsson, undervisningsråd på Skolinspektionen, är förskolans uppdrag att både föra barnens egna kulturarv vidare och ge dem verktyg att sätta sig in i, förstå och lära sig om andra människors sätt att leva.

På Ekbacken är mångfaldsarbete ett prioriterat mål eftersom det inte finns så många barn med annat ursprung i grupperna.

Kollegorna är glada att Khoshghadam kan visa de nyfikna barnen hur man dansar persisk dans och låta dem smaka på den speciella lammgrytan som är tradition kring nouruz.

"Fiffi" berättar om de symboliska sakerna som står uppställda på bordet för att ge lycka och välgång inför det nya året.

När den persiska musiken drar i gång är Julia Birgersson snabbt upp tillsammans med ett par kompisar och ansluter till dansen med en innerligt leende.

– Jag brukar dansa hemma också. Jag ska börja på ballerina, säger hon.

Nouruz/newroz

Den persiska nyårshälsningen lyder nouruz-etân piruz, vilket betyder ungefär "må ert nya år bli lyckobringande".

Eftersom nyåret är den största högtiden för alla iranska folk oavsett religiös eller etnisk tillhörighet spelar den en viktig roll för samhörigheten mellan de iranska folken och för den iranska kulturen i Sverige. Det beräknas att mer än 200 000 i Sverige firar nouruz.

Nouroz firas för att välkomna våren. Släkt och vänner träffas för att dansa tillsammans och umgås. Högtiden börjar med eldfesten. Att besöka varandra i hemmen och äta tillsammans är en viktig del av firandet. Den 13:e dagen brukar familjer åka ut på picknick till parker och naturområden. Där firar man ute i det öppna att våren äntligen fått fäste.

Att fira nouroz var förbjudet i Turkiet fram till 1995. Ännu i dag är högtiden politiskt laddad, och leder till konflikter mellan kurder och den turkiska regeringen.

Nouruz är nationell högtid i Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Pakistan, Uzbekistan och Azerbajdzjan. År 2010 erkände FN:s generalförsamling den 21 mars som "The International Day of Nouruz".

I Nyköping firas newroz bland annat på Träffen, där kurdiska föreningen bjuder in till fest lördag den 25 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om