"Världen har alltid varit större än vi trott"

Från parallella universum till vetenskapskvinnor i skuggan av män. Det är nyfikenheten och viljan att berätta som driver Joachim Lorenzen att föreläsa. – Och så är jag lite clown också, säger han.

Övrigt2014-10-07 08:41

– Tänk på en myra som sitter framför sin myrstack och funderar. Den kan aldrig förstå vad som pågår runt omkring den. Så sitter vi här, du och jag eller en grupp forskare och funderar på rymden. Är inte vi också myror framför en myrstack? säger Joachim Lorenzen.

Men att försöka förstå rymden är just vad den pensionerade doktorn i kärnfysik ägnar sig åt. Resultatet har blivit två föredrag som kommer hållas på NK-villan, det första i morgon. Det blir en historisk resa i vad folk, upptäcktsresanden och forskare haft för uppfattning om den värld av stjärnor och planeter som omsluter jorden.

– Genom tiderna har världen inom situationstecken alltid varit större än vi trott. Romare, greker och egyptier levde i sin värld, men skulle de rest till Sverige hade älgarna varit rena ET:s. Och så sent som på 1800-talet trodde man att alla galaxer fanns i vintergatan. Nu har professorn Max Tegmark en teori om att det inte finns bara ett enda universum utan flera parallella. Det är fascinerande att ta del av allt detta, säger han.

Lusten att hålla föredrag väcktes under yrkeslivet på Studsvik där Joachim höll seminarier i bland annat mattematikens historia. Drivkraften att föreläsa har följt med in i pensionen med nyfikenheten att lära sig mer och dela det med andra människor.

– Jag tycker det är viktigt att ta reda på saker och inte vara ett eko av andras uppfattningar. Men jag är ingen enstöring, det är viktigt med respons som leder till intressanta samtal. Sen är jag är lite av en clown också som gärna vill visa; titta vad jag har hittat.

1911 var kemisten och fysikern Marie Curie på väg att bli fråntagen sitt andra Nobelpris. Som änka blev hon tillsammans med sin elev vilket gick emot sociala skrupler. Curies liv är ett av de kvinnoöden som inspirerade Joachim att sätta ihop sitt föredrag om vetenskapskvinnor i männens skugga som han håller på Nyköpings folkhögskola nu i oktober.

– Det gick upp för mig att det generellt är snedfördelat i vetenskapen mellan män och kvinnor.

Joachim trivs med livet som pensionär och det mesta av hans tid går åt till att förbereda föredrag.

– Ibland säger min fru till mig att resa på mig och gå ut med hunden, säger han och skrattar.

– Att vara pensionär är väldigt stimulerande. Livet är inte så inrutat. När man jobbade hackade man upp allt och måste planera resor etc ... Nu drar jag upp en ridå varje dag och bara gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om