Världens it-förtryckta behöver Sveriges stöd

Övrigt2004-01-16 17:15
På Kuba trädde i lördags en ny lag i kraft. Den begränsar kraftigt vanliga människors alltså de miljoner kubaner som inte sitter i knät på den totalitära regimen möjlighet att från hemmet koppla upp sig mot Internet. Det är inte så svårt att förstå varför. Tillgång till fri information är också början till demokrati. Att varningsklockorna ringer i en diktaturens högborg är därför fullt naturligt.
Själva Internet i sig är ingen demokratibringare. Här torgförs mycket skräp och allsköns bråte, här finns såväl en hel del osanningar som rena lögner. Men själva kärnan är att det är ett fritt forum. Det står var och en fritt att söka sig den information man är ute efter. Och för den som bor i ett land där informations- och yttrandefrihet är ett okänt begrepp kan Internet framstå som en outsinlig kunskapskälla om den värld som finns utanför den totalitära statens järnridåer.
En diktatur kan självklart också sätta in resurser för att kraftigt begränsa vad människor får tillgång till på nätet när de väl är uppkopplade. Men det är krävande och om det finns ett sätt att sätta stopp brukar det alltid finnas ett kryphål för att komma förbi.

Kuba är inte ensamt om att kraftigt vilja inskränka sina medborgares tillgång till fri information. Samma ryckningar finns i andra diktaturer som Kina, Iran och Vietnam. Det är stater som alla drivs av en rädsla för att intryck utifrån ska ge vanliga människor kraft att stå emot det ständiga hotet om repressalier mot avvikande åsikter samt den ständigt pågående indoktrineringsprocess som utgör en avgörande del i en totalitär stats maktbas.
Det borde alltså ligga demokrativärnande nationer varmt om hjärtat att motarbeta dylika strävanden. Inte minst borde väl Sverige, sedan tidigare en framgångsrik på it-nation och med ambitioner om att underlätta demokratisering runt om i världen, vara aktivt i denna fråga. Det ska därför bli intressant att se vilket svar c-riksdagsledamoten Claes Västerteg får på sin fråga till utrikesminister Laila Freivalds om hur Sverige kan agera för att sätta press på totalitära stater som hindrar sina medborgare från att ta del av det fria informationsutbytet på nätet.
För Internet skrämmer totalitära stater. Det är bra. Det är också tryggt att veta hur mycket vi än suckar över den ena och den andra avarten som visar upp sitt fula tryne på nätet att Internet också kan utgöra ett viktig del i kampen för demokrati i världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om