För varje år blir det allt tydligare att pop- och rocklinjen häver sig upp till högre och högre höjder. På onsdagskvällen var det också tydligt att årets elever inte bara vinner på spelskicklighet utan även kan konsten att publikflirta och få hela Culturum på gott humör.
Något som är skönt är att det aldrig blir tråkigt. Aldrig så där musikskoletrist av varianten: ”Ja, titta här på oss. Här står vi och spelar tråkig fusionjazz bara för att visa hur sjukt skickliga vi är. Spela roll att det bara är musiker som kan gilla den här sortens musik.”. Nej, istället bjuder de på sig själva. Som när Christian Thörnlund-Johansson ska sjunga jazzlåten Spain och delar ut allsångsblad till alla så att de kan försöka sjunga med i det spetsgalna sångsolot fullt av ickeexisterande ord och läten.
Sångeleverna är tonsäkra och har bra nerv i sina röster. Nyköpingsbon Jenny Ledenvik briljerar i låtar som Michael Jacksons Bad och Oxelösundsbon Sofia Hertz gör en solskensvarm reggaepralin av låten Rumours. Vassast kanske ändå Malin Gadeborgs röst är när hon sjunger den drivna och nervigt 70-talsmaniska soulblueslåten Whipping post av Allman brothers. Och när Down To The River To Pray, känd från filmen Oh brother where art though framförs i sin rena a capellaform är det ett kraftpaket som ger rysningar av precis rätt sort.
I den här typen av sammanhang brukar sångare och gitarrister lyftas fram alldeles särskilt. Och det är de helt klart värda här också. Men det är inte minst trummor och bas som har förmågan att knyta ihop paketet. Och det gör de. Med en musikalisk stålvajer av dyraste SSAB-stål. Inte minst trummisen John Olsson är ett urverk i spelsäkerhet.
Det är också kul att höra att de inte bara behärskar det där med sång och instrument, utan även har förmågan att skriva egna låtar som får godkänt på uppkörningen. Särskilt den underfundigt söta A break from life, framförd på tre gitarrer och en bas, skulle rimligtvis ett flertal förlagsfigurer vara beredda att lägga sedlar på. Och att ha förmågan att skriva bra låtar är trots allt något av det viktigaste steget på vägen till framgång nom rock- och popvärlden.
Så, skicka bums ut dem som ambassadörer för skolan och Nyköping. De är bra hela bunten.
Varm och säker hälsning från rock- och poplinjen
Onsdagskvällen på Culturum börjar med en baklängesresa. När rock- och poplinjens elever ska visa vad de går för tar de publiken i hand och vallar den genom rock och pophistorien. Från 1990-talets Brand new heavies och Sting till 1950-talets Elvis och Chuck Berry. Andra akten vigs åt andra låtar och projekt de jobbat med, bland annat låtar de gjort själva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!