Varmbassäng spolas för dyr ombyggnad

Med sjukhemmet Björntorps ombyggnad planerades även för en varmvattenbassäng för två miljoner kronor. Men ombyggnaden blir sju miljoner kronor dyrare än beräknat och då blir det ingen varmvattenbassäng.

Övrigt2002-02-24 23:32
Ombyggnaden av sjukhemmet Björntorp har dragit ut på tiden. När planerna för ombyggnaden presenterats har en varmvattenbassäng ingått. Varmvattenbassängen skulle placeras i källaren på Björntorp och där skulle sjukgymnastik, smärtlindring och rehabilitering bedrivas för de som så önskar.
Oxelösunds kommun har nämligen ingen varmvattenbassäng för reumatiker andra sjuka och handikappade. Små kommuner som Gnesta och Trosa kommuner kan erbjuda varmvattenbassänger till sina kommuninvånare. Såväl badgäster och andra har under tid efterlyst en varmvattenbassäng och samlat in namnunderskrifter som överlämnats till kommunledningen i Oxelösund.
Sju miljoner kronor skulle en varmvattenbassäng kosta i Ramdalens simhall. För dyrt har kommunledningen ansett. Därför var förväntningarna höga när politikerna avslöjat att en varmvattenbassäng för två miljoner kronor skulle byggas i samband med sjukhemmet Björntorps ombyggnad.
Arton miljoner kronor hade Oxelösunds kommun kalkylerat med att ombyggnaden skulle kosta.
Nu visar det sig att bara ombyggnaden kommer att bli sju miljoner kronor dyrare på grund av att man väljer att bygga om mer än först planerat, installera kabel-teve till patienterna samt omkostnader som skjutit i väg, förklarar vård- och omsorgsnämndens ordförande Heikki Perttula (s). Och när ombyggnaden dröjt har även evakueringskostnaden blivit dyrare (drygt en miljon kronor) eftersom patienterna som flyttats tvingas stanna kvar längre än först beräknat.
Därför låter Heikki Perttula meddela att det inte blir någon varmvattenbassäng.
Vi har svårt att få fram två miljoner kronor till en varmvattenbassäng. Övriga kostnader har tagit för mycket pengar, vi har helt enkelt inte råd. Det är inte alls bra, men man måste göra vissa prioriteringar, säger han.
Det är tragiskt att det är jämt vi kroniskt sjuka och handikappade som får stryka på foten. Vi hade ju hoppats jättemycket på det här! säger Sinikka Konttinen reumatiker i Oxelösund.
Ordförande i reumatikerföreningen i Nyköping med omnejd Tyra Eriksson är också besviken över att inte Oxelösund väljer att satsa på sjuka och handikappade. Hon får stöd av Oxelösundspolitikern Birgitta Gustafsson (m).
Det är tragiskt att man inte ser vinsterna med förebyggande och rehabiliterande vård som en varmvattenbassäng ger. Det ger en vinst för samhället och den enskilde, säger Birgitta Gustafsson.
På onsdagens kommunfullmäktige ska Björntorps ombyggnad diskuteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om