Värmen gynnar både kräftor och pest

Havets röda frukt är inte bara god till snaps utan också en viktig del av ekosystemet. Värmeböljan gör att kräftan växer fortare, men även kräftpesten dödar snabbare.

Image - 4

Image - 4

Foto:

Övrigt2014-08-04 06:00

Värmen i de svenska vattnen gör kräftorna mer aktiva, de äter mer och byter skal fortare. Då blir de snabbare redo att fiskas upp.

– Med tanke på att juni var kall inleds nog fisket normalt i år och vädret när man fiskar påverkar hur fisket går. Även väderförhållandet när kräftorna man fiskar kläcktes för mellan fyra och sju år sen spelar också in, säger Lennart Edsman som är kräftforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Men i värmen skördar kräftpesten snabbare sina offer. Svampsjukdomen är parasitisk och är en sorts vattenmögel som slår sig ner på kräftans skal. En svamptråd växer sen igenom skalet in i muskulaturen. Signalkräftan som planterades in i Sverige på 60-talet är i huvudsak bärare och klarar sig bättre än den svenska flodkräftan.

– Signalkräftan dör bara om den stressas, de kommer från Nordamerika där pesten uppkom och har utvecklat bättre motståndskraft än flodkräftan. I värmen dör flodkräftan på någon vecka efter att den smittats, säger Lennart Edsman.

Pesten kom till Sverige med importerade kräftor från Finland i augusti 1907. Kräftorna var dåliga och kunde inte säljas på fiskmarknaden i Gamla stan utan slängdes i Mälaren. När kräftan dör utsöndras mikroskopiska sporer och nästa kräfta smittas.

– På 50-talet trodde man att det var kört för flodkräftan. Därför började man plantera in signalkräftan man trodde var immun, men den visade sig vara bärare av sjukdomen.

Kräftan är en viktig del av ekosystemet och utgör omkring 90 procent av biomassan på botten där de rör om i bottenslasket och är föda till andra djur. Idag försvinner flodkräftan i rasande takt och det största hotet är att signalkräftan planteras ut illegalt. Lennart Edsman menar att det är viktigt att inte använda samma redskap i olika vatten vilka också kan sprida smittan. Även om fiskeförbud ofta införs för hotade arter har ett förbud omvänd effekt för flodkräftan.

– Det är viktigt att det finns en glädje i att bevara en art, flodkräftan fiskas inte för kommersiellt syfte utan för eget bruk. Om man inte får fiska finns det risk att fler börjar plantera in signalkräftor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om